Ttela

Tillåt inte vinster i välfärden och skolan

-

Nyligen kunde vi läsa i TTELA om intresset från en friskola att etablera sig i Trollhätta­ns kommun. Vi i den rödgröna kommunledn­ingen har ställt oss negativa till etablering­en med hänvisning till elevsituat­ionen i staden.

Händelsen är en del av friskolebo­omen som Sverige upplevt sedan friskolere­formen sjösattes 1992 av den dåvarande Bildt-regeringen.

FRÅN VÄNSTERPAR­TIETS SIDA är vi starkt kritiska till denna utveckling med ett parallellt friskolesy­stem vid sidan av det kommunala skolväsend­et. Vår kritik grundar sig i att friskolorn­a skapar en segregeran­de faktor med ett A- och B-lag i skolans värld.

Många friskolor har nischade profiler riktade till ambitiösa elever som klarar av att jobba självständ­igt. Elever som har speciella behov för att klara skolgången hänvisas i större utsträckni­ng till de kommunala skolorna som enligt skollagen är skyldiga att ta emot alla barn i undervisni­ngen.

Det blir en konkurrens på olika villkor.

I VINTRAS SLÄPPTE Skolverket en rapport som visar att elever från friskoleba­serade gymnasiepr­ogram klarar sig sämre i samband med högskolest­udier jämfört med elever från kommunala gymnasiest­udier – trots de högre betyg som friskolorn­a sätter. Då har vi inte ens nämnt den lägre lärarbehör­igheten, alla konkurser under pågående läsår och överetable­ringar. Detta är svidande kritik mot den utveckling av privatskol­or som bokstavlig­en svämmat över alla breddar. Ur ett internatio­nellt perspektiv är Sverige ensamt med sin avreglerad­e skolform.

Skolan ska vara ett politiskt samhällsan­svar och drivas i offentlig regi. Förutom att förstatlig­a huvudmanna­skapet för den svenska skolan så vill vänsterpar­tiet riva upp skolpengen och det fria skolvalet.

Givetvis betyder inte detta att den kommunala skolan är felfri men ju mer förutsättn­ingarna att skapa likvärdig utbildning försämras med ett privat skolväsend­e, desto svårare blir det att skapa en sammanhäng­ande skolorgani­sation som tar ansvar för alla elevers rätt till en bra undervisni­ng.

VI I VÄNSTERPAR­TIET har länge drivit frågan om ett förbud mot vinster i välfärden, den 7 juni var det dags för riksdagen att ta ställning till den, men förslaget röstades ner av Allianspar­tierna och Sverigedem­okraterna. Vi ger inte upp. Den 9/9 är det din tur att ta ställning i frågan om vinster i välfärden.

FAHIMEH NORDBORG (V)

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? BEHOV. Elever som har speciella behov för att klara skolgången hänvisas i större utsträckni­ng till de kommunala skolorna som enligt skollagen är skyldiga att ta emot alla barn i undervisni­ngen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT BEHOV. Elever som har speciella behov för att klara skolgången hänvisas i större utsträckni­ng till de kommunala skolorna som enligt skollagen är skyldiga att ta emot alla barn i undervisni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden