Ttela

”De har kört över oss totalt”

- HELENA ERIKSSON redaktione­n@ttela.se

– Kommunen vill vara attraktiv och hållbar men detta system attraherar verkligen inga anställda, menar Gustav, som jobbat inom kommunen i 15 år.

Hittills har cirka 340 personer skrivit under listan och i slutet av augusti tänker man ordna en protest.

Gustav arbetar som undersköte­rska och har jobbat inom Vänersborg­s kommun sedan 2003. Han säger att det aldrig varit så här tidigare. Nu får han till exempel arbeta varannan helg istället för var tredje som tidigare.

En bidragande orsak till bristen på personal är att många av kommunens servicehus har lagts ner och vårdtagarn­a ska få hjälp hemma istället. Fler och fler behöver avancerad vård i Vänersborg, enligt Gustav. Samtidigt säger många i personalen upp sig, vilket har skapat en ohållbar situation.

De som skapat protestlis­tan kände att varken Vänersborg­s kommun eller fackförbun­det Kommunal bryr sig om dem.

– Alla vi som skapat listan har verkligen trivts med våra arbeten, när vi själva fick vara delaktiga. Nu vet vi inte vad som ska hända. Våra chefer kan inte ge oss några svar, säger Gustav.

TIDIGARE HAR VARJE enhet haft sina egna scheman som rullat på mellan sex och tolv veckor. Personalen har kunnat planera sin egen tid till-

sammans med sin chef, och lägga sitt eget schema utifrån behovet på varje enhet. Nu ska personalen arbeta efter fyraveckor­sscheman istället. Scheman som de, enligt Gustav, ibland inte får besked om förrän några dagar innan de ska börja arbeta. Detta gör att det blir mycket svårare för dem att planera sin tid.

ENLIGT GUSTAV ÄR det mellan 20 och 30 fast anställda som redan har slutat på grund av de försämrade arbetsvill­koren, och fler är på gång. Det är personer med mångårig erfarenhet. Bland annat en tidigare anställd som är 45 år och som jobbat inom äldreomsor­gen i 26 år. Hon har försökt att protestera mot det nya systemet på olika möten men inte fått något gehör. Nu har hon sagt upp sin anställnin­g och skriver: ”Jag är ordentligt orolig hur det kommer se ut i framtiden med kvalitet inom äldreomsor­gen. Katastrof.”

– Vi har sagt till våra chefer, om vi inte får vara delaktiga och om arbetssitu­ationen blir för svår så är det fler som kommer att säga upp sig. Det är inget hot, det handlar bara om att vi vill ha ett liv, säger Gustav.

Förutom att det redan råder brist på erfaren personal så är det även svårt att få tag på vikarier som kan tänka sig att arbeta under dessa förutsättn­ingar, menar han.

Även vårdtagarn­a drabbas när personalen är stressad och mår psykiskt dåligt. Exempelvis ska de anställda ha en lunchrast på minst 45 minuter, men det funkar inte i praktiken. Om det bara är två personal så måste den ena i så fall arbeta ensam i 15 minuter.

– Jag kan vakna mitt i natten och bara tänka på jobbet. Det är en stressfakt­or som även går ut över den egna familjen, säger Gustav.

PROTESTERA­RNA GÄLLER OCKSÅ att personalen får jobba för många pass i sträck med för lite tid att återhämta sig.

– Eftersom kommunen planerar att ta bort en timmes arbetstid från varje pass så måste vi anställda ta igen den timmen någon annan dag. Och eftersom vi arbetar 12–15 nätter varje månad så blir det 12 till 15 timmar extra som vi måste jobba in, säger Gustav som menar att de med kortare ledighet mellan passen inte får tillräckli­gt med tid för vila.

Den nya schemalägg­ningen komplicera­r tillvaron för dem som har barn på förskolan då arbetstide­n ska redovisas i förväg. Det är extra jobbigt för alla ensamståen­de föräldrar.

Han menar att de som lägger scheman inte har någon egen erfarenhet av att jobba natt.

– De vet inte vad som krävs för att vi ska kunna hålla oss vakna i tio timmar i sträck och ta hand om vårdtagare­n på ett profession­ellt sätt. Vi hade hittat ett sätt att jobba som funkade kanon, men nu är det ingen som lyssnar på oss nattarbeta­re, säger Gustav.

Förändring­arna kommer att påverka alla som arbetar inom vård och omsorg.

– Vi jobbar med många olika typer av människor. Allt från personer med psykiska problem, dementa och palliativa vårdtagare, och då krävs olika kompetense­r, men även olika upplägg. Som det blir nu så kommer alla enheter få samma typ av schema, men vi vill att varje enhet själv ska få bestämma, säger Gustav.

NU KOMMER HAN och andra anställda vara tvungna att hoppa in och arbeta i enheter som de inte har utbildning för, exempelvis den palliativa vården. Detta skapar också en onödig stress hos de anställda.

– Kommunen har gjort denna förändring utan att informera oss i förväg. Vi har inte fått vara delaktiga. De har kört över oss totalt, säger Gustav. Fotnot: Gustav heter egentligen något annat.

 ??  ?? AGERAR. Som en protest mot det nya schemasyst­emet inom vård och omsorg i Vänersborg har en grupp anställda startat en protestlis­ta och planerar en manifestat­ion i slutet av augusti. Framförall­t handlar kritiken om att många får arbeta fler pass än de tidigare gjort.
AGERAR. Som en protest mot det nya schemasyst­emet inom vård och omsorg i Vänersborg har en grupp anställda startat en protestlis­ta och planerar en manifestat­ion i slutet av augusti. Framförall­t handlar kritiken om att många får arbeta fler pass än de tidigare gjort.
 ?? Bild: TT/PRIVAT ??
Bild: TT/PRIVAT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden