Ttela

Unik art funnen i Bohuslän

- TOBIAS SCHREIBER 031-62 40 00 tobias.schreiber@gp.se

En unik snäcka har hittats i svenskt vatten vid Segelskäre­n i Bohuslän. Det var dykaren Michael Lundin från Tanum som gjorde upptäckten utanför Segelskäre­n. – Man är ju lite av en snäcknörd, säger han.

Svenskt vatten har fått sig en ny bekantskap i form av snäckan Simnia Hiscocki. Det var i mitten av juni som snäckfanta­sten och rutinerade dykaren Michael Lundin från Tanum gjorde upptäckten.

– Man är ju lite av en snäcknörd och har varit runt om i världen på olika sammankoms­ter för att titta på olika arter. Den här snäckan fann jag på en röd hornkorall utanför Segelskäre­n och ens ögon har ju

”När man dyker i vatten som inte så många andra utforskat är det lätt att man kommer på lite nya arter” MICHAEL LUNDIN

dykare

sett en del arter men denna hade jag inte sett i svenskt vatten tidigare, säger Michael Lundin.

MICHAEL LUNDIN ÄR erfaren inom sammanhang­et. Enligt honom själv är han en av de som dykt mest i svenskt vatten och har för vana att finna nya arter. I vintras hittade han en gultoppad volangnudi­ng vid dykning i Kosterhave­t.

– Först och främst är jag väl en dykare som dyker, en förutsättn­ing för upptäckter­na är att man kommer ner under vatten. Sedan när man dyker i vatten som inte så många andra utforskat är det lätt att man kommer på lite nya arter, säger Michael Lundin.

Efter att upptäckten fördes snäckan till snäckforsk­aren Fredrik Pleijel för vidare undersökni­ng. Där kunde det konstatera­s att det just rörde sig om en snäcka av arten Simnia Hiscocki.

En art som tidigare bara hittats i sydvästra delar av Engelska kanalen och i sydvästra Norge.

 ??  ?? NY ART. Michael Lundin från Tanum har hittat en ny snäckart i Bohuslän som heter Simnia Hiscocki.
NY ART. Michael Lundin från Tanum har hittat en ny snäckart i Bohuslän som heter Simnia Hiscocki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden