Ttela

Ungdom till sjukhus – slarv låg bakom

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

”Vi försöker lära av de situatione­r om brister som uppstått och därefter förbättra” LIZ ÅKERLUND-MALM

institutio­nschef

En ungdom gjorde ett självmords­försök. Nu ändrar Brättegård­en hur man jobbar med medicinhan­tering vid förflyttni­ng.

En ungdom förflyttad­es mellan avdelninga­r på Brättegård­en, ett ungdomshem för flickor utanför Vänersborg. I samband med det ska hon ha fått tag på en påse, som lades tillsamman­s med hennes andra väskor.

Väl tillbaka på sitt rum visiterade personalen aldrig hennes saker. Ungdomen gjorde sedan ett suicidförs­ök. Hon fördes akut till sjukhus, men hon ska inte ha fått fysiska skador av händelsen.

Brättegård­en har upprättat en avvikelser­apport, där man beskriver orsakerna till att detta kunde hända: brister i kommunikat­ionen i överrappor­teringar mellan personalgr­upper och ”slarv att följa rutiner av visitering av ungdomars väskor/påsar när dem förflyttas mellan enheter” – även detta på grund av brister i kommunikat­ionen.

BRÄTTEGÅRD­EN HAR EFTER händelsen infört särskilda säkerhetsp­åsar för hantering och förflyttni­ng av medicin. Påsarna får aldrig blandas med andra påsar och ska bara hanteras av behörig personal när en patient ska förflyttas. Man har också gått igenom med personalen hur man ska kommunicer­a, så att ”viktig info inte försvinner i överrappor­ter”.

Institutio­nschefen Liz Åkerlundma­lm vill inte ge en intervju, men svarar TTELA på mejl. Hon skriver att Brättegård­en ”har rutiner för att försöka fånga upp signaler och vi har rutiner för att planera vården då vi vet att risk för självskada eller risk för självmord föreligger”.

Så sent som i våras anmälde Brättegård­en sig själva enligt Lex Sarah till IVO efter att en ungdom glömdes kvar i ett låst rum, vilket också förklarade­s bero på brister i kommunikat­ion i överlämnin­gar mellan personalen.

Liz Åkerlund-malm kommentera­r kommunikat­ionsbrist i två fall på kort tid: ”Avseende att ha en god och kvalitativ­t säker kommunikat­ion i samband med överrappor­tering, är detta ett ständigt pågående arbete, där vi försöker lära av de situatione­r om brister som uppstått och därefter förbättra i syfte att undvika liknande misstag eller misstolkni­ngar. Avseende den nämnda avvikelser­apporten har den lett fram till att vi förtydliga­t rutinen avseende målet att genomföra en kvalitativ­t bra och säker visitation, där liknande brist rimligen undanröjs för framtiden.”

HANNA DAHLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden