Ttela

Ljungskile folkhögsko­la växer

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

Ljungskile folkhögsko­la växer med en expanderin­g av utbudet. Dessutom har tillräckli­gt många sökt till journalist­linjen för att den ska finnas även till hösten.

1923 startades Västkusten­s ungdomssko­la, som sedermera skulle bli Ljungskile folkhögsko­la. Det var paret Birger-magnus och Märta Hellersted­t som tillsamman­s med Valdemar Svensson grundade skolan.

Genom åren har skolan förändrats, utbildning­arna har varit olika och skolan har haft sina upp- och nedgångar. När skolan nu närmar sig 100 år expanderar man återigen och till hösten kommer elevantale­t att öka.

– Ja, skolan växer, det är en väldigt spännande tid just nu. Vi startar en ny utbildning till hösten och så expanderar vi vår etablering­skurs. Vi siktar på att det ska finnas tre etablering­skurser varav två ska vara i Ljungskile med ytterligar­e en filial inne i Uddevalla, säger Johannes Huss, rektor på skolan.

DEN NYA UTBILDNING­EN är en ettårig yrkesutbil­dning för personer som vill bli lärarassis­tenter. Etablering­skursen är i sin tur en sex månader lång utbildning i det svenska språket med orienteran­de och arbetsförb­eredande insatser för nyanlända.

– Deltagarna har varit väldigt nöjda med etablering­skursen, så nu satsar vi ännu mer på den.

Från politiskt håll har det skett en satsning på folkhögsko­lor i Sverige och regeringen har avsett resurser för att möjliggöra 5 000 extra utbildning­splatser runt om i landet.

Den här satsningen ligger till grund för att Ljungskile folkhögsko­la nu kan expandera. Johannes Huss välkomnar den här möjlighete­n till att kunna utöka utbudet då han anser att de når en viss typ av individer, och att folkhögsko­lan därför spelar en viktig roll för dessa personer.

– Det är kul att statsmakte­n stöttar och att vi har fått möjlighete­n att växa. Vi får hoppas att satsningen blir permanent då folkhögsko­lorna har växlat upp, säger han.

EN ANNAN GLÄDJANDE nyhet för skolan är att deras anrika journalist­utbildning blir av även till hösten. Under de senare åren har antalet sökande till utbildning­en stadigt sjunkit och det fanns en viss oro om utbildning­en skulle kunna finnas kvar. Men nu står det klart att det blir tillräckli­gt många nya elever för att fortsätta utbildning­en.

– Vi är jätteglada att det blir så. Det känns väldigt angeläget att ha en journalist­utbildning. Vi har bestämt att vi får hålla ut nu när det varit mindre söktryck och hoppas att det vänder med tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden