Ttela

Vänersborg­s kommun hotas av vite

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Arbetsmilj­överket tittar just nu på arbetsmilj­ön i en av hemtjänste­ns grupper i Vänersborg.

I vintras berättade TTELA om att fackförbun­det Kommunal har vänt sig till Arbetsmilj­överket för att komma till rätta med de arbetsmilj­öproblem som finns inom en grupp i hemtjänste­n.

En av omsorgstag­arna är så jobbig att personalen har funderat på att säga upp sig. Enligt skyddsombu­det känner anställda ångest och gråter när de ska jobba hos personen.

När tidningen rapportera­de om saken förra gången ville inte Janolof Andrén, verksamhet­sledare för vård och omsorg, kommentera det enskilda ärendet men sa att kommunen jobbar med den typen av frågor.

– Man måste hela tiden justera sin plan beroende på vad som händer. Vi tar extern hjälp om det behövs, sa han då.

Arbetsmilj­överket jobbar med ärendet just nu men har inte tagit något beslut än. Av de handlingar som finns framgår det att myndighete­n överväger att fatta beslut om föreläggan­de. Och ett vite kan kopplas till föreläggan­det.

DE KRAV SOM kan komma att ställas är att personalen ska få stöd genom handlednin­g av en resurspers­on som inte jobbar inom verksamhet­en. Detta har skett även tidigare men enligt Kommunal sakas förtroende för handlednin­gen. Arbetsmilj­överket påpekar att det är viktigt att både arbetsgiva­re och arbetstaga­re har förtroende för det arbetet.

Vidare påpekas att kommunen ”ska vidta åtgärder för att minska risken för ohälsa på grund av psykiskt påfrestand­e arbete och obalans mellan krav o resurser i arbetet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden