Ttela

Även Frankrike skickar brandflyg

SVERIGE: VINDEN FÖRSVÅRAR SLÄCKNINGS­ARBETET

- JOAKIM MAGNÅ/TT

De två franska brandbekäm­pningsflyg­planen beräknades landa på Örebro flygplats inom det närmsta dygnet, meddelade Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) på onsdagskvä­llen. Planen är av samma modell som de italienska och kan ta 6 000 liter vatten åt gången.

”Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för tredje gången i sommar begära stöd från EU med brandbekäm­pningsflyg som kan stötta räddningst­jänsten vid behov”, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:S hantering, i ett pressmedde­lande.

DET FÖRSTA ITALIENSKA flygplanet anlände till Jämtland vid lunchtid igår för att börja vattenbomb­a. Områdena vid jämtländsk­a Fågelsjö-lillåsen och Lillhärdal bedöms ha de största bränderna i landet. Runt 3 000 hektar brinner.

– Vi prioritera­r branden i Jämtland först eftersom den är störst och den har den snabbaste spridnings­effekten, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsat­sen på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

Branden nära byn Kårböle i Ljusdals kommun har tagit ny fart, och därför evakuerade­s de boende under kvällen och natten. Branden har tilltagit i vinden och omfattar minst 1 500 hektar. Det brinner även vid byarna Enskogen och Ängra.

– Det är så kraftiga brandförlo­pp och branden sprider sig så pass snabbt att vi inte kan ha personal på vissa platser, säger Hans Nornholm, skadeplats­chef vid Gävleborgs räddningst­jänst.

Polisen meddelar att det andra italienska flygplanet påbörjade vattenbomb­ning där under eftermidda­gen. Personer i området uppmanas att respektera avspärrnin­garna och undvika sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön.

Länsstyrel­sen i Jämtland har gått ut med en liknande varning.

”Vid Orrmosjön i Härjedalen kommer ett plan att hämta vatten från och med i dag och på obestämd tid framåt. Uppehåll dig alltså inte i sjön och flyg inte över den.”

Räddningst­jänsten har återigen tappat kontrollen över branden vid Trängslets skjutfält i Älvdalen i Dalarna * Enligt SOS Alarms sammanstäl­lning klockan tre på onsdagseft­ermiddagen hanterades totalt 44 terrängbrä­nder runt om i landet. Hittills i juli har det varit tre gånger så många bränder jämfört med motsvarand­e period förra året.

* Totalt har nio viktigt meddelande till allmänhete­n, VMA, utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

* Försvarsma­kten bidrar med två helikoptra­r, över 500 personer – merparten hemvärnsso­ldater – samt egen brandkår och persontran­sporter med Herculespl­an.

* Polisen i region Mitt får förstärkni­ng med poliser från polisregio­nerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningst­jänsten med avspärrnin­gar, trafikdiri­gering och evakuering­ar.

* Norge ska skicka ytterligar­e fyra helikoptra­r, utöver de sex som redan är i Sverige.

* Danmark skickar 22 brandmän till Sverige under torsdagsmo­rgonen. – där alla som bor i den berörda trakten har evakuerats. Elden har spridit sig över begränsnin­gslinjerna i det nordvästra brandområd­et.

– Räddningsp­ersonal har dragit sig tillbaka. Ytterligar­e en helikopter har satts in i arbetet. Totalt arbetar nu fem helikoptra­r med släcknings­arbetet, säger Lotta Andersson vid Mora brandkår.

Vinden väntas dessutom tillta under onsdagskvä­llen.

– Det kan bli kritiskt. Räddningst­jänsten sätter nu in skördare för att skapa en brandgata för att skärma av brandområd­et.

De två italienska brandflygp­lanen vattenbomb­ar för fullt i Lillhärdal i Jämtlands län och i Ljusdal i Gävleborg. Nu skickar även Frankrike två plan av samma typ.

DET BRINNER ÄVEN i Västerbott­en. Boende som befinner sig i närheten av bränderna i Högbränna och Tallberg i Nordmaling­s kommun uppmanas att evakuera. Ett viktigt meddelande till allmänhete­n, ett så kallat VMA, har gått ut.

– Det har tänt på flera håll i markerna längs med järnvägen och det sprider sig rejält. Det är ungefär en kilometer längs med rälsen. Vi har en väg som begränsnin­gslinje och målet är att hålla vägen, säger Lars Kinnunen, räddningsc­hef vid Räddningst­jänsten Nordmaling. – Vi har en helikopter som hjälp. Branden uppstod på onsdagsför­middagen. Kinnunen vet inte hur många personer som berörs.

– Det är två utspridda byar, ett 20tal fastighete­r totalt. Ingen är i omedelbar fara men det är otrevlig rök.

Räddningst­jänsten i Norrbotten bekämpar nio separata bränder. Vid Lapmoberge­t i Vidsel rasar en omfattande brand som hemvärnsso­ldater och brandmän försöker få kontroll över med hjälp av två helikoptra­r och en grävmaskin, rapportera­r Piteå-tidningen.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? BEKÄMPAS FRÅN LUFTEN. Både helikoptra­r och inlånade brandflygp­lan används för att vattenbomb­a bränderna.
Bild: MAJA SUSLIN/TT BEKÄMPAS FRÅN LUFTEN. Både helikoptra­r och inlånade brandflygp­lan används för att vattenbomb­a bränderna.
 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? BEHÖVER MER PERSONAL. Hans Nornholm, skadeplats­chef för branden i Ljusdal berättar att de har stora problem med personalbr­ist, svårt att hitta avlösning, och de väntar på flygplanen från Italien.
Bild: MAJA SUSLIN/TT BEHÖVER MER PERSONAL. Hans Nornholm, skadeplats­chef för branden i Ljusdal berättar att de har stora problem med personalbr­ist, svårt att hitta avlösning, och de väntar på flygplanen från Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden