Ttela

Renaida har ”surpriser” på gång

MUSIK: ”MITT STORA MÅL ÄR ATT TA ÖVER VÄRLDEN”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Hon virvlade in i Mello som en frisk och lite kaxig Idol-fläkt. Och Renaida gör ingen hemlighet av att hon siktar på att göra karriär långt utanför Sveriges gränser. – Jag vill sjunga för alla! säger hon inför lördagens gästspel på Fallens dagar.

Renaida Braun är en glad tjej som har nära till skratt mest hela tiden. När vi når henne på telefon befinner hon sig i Stockholm, dit hon är på väg att flytta från Nyköping.

– Det är en fördel att bo i Stockholm med tanke på jobbet och så var jag sugen på att flytta hemifrån, så nu flyttar jag ihop med min pojkvän, berättar den unga sångerskan glatt.

HON FÖDDES I Tanzania 1997 och kom till Nyköping som fyraåring med sin svenska adoptivmam­ma. Det var mycket sång och musik redan från början, så det var aldrig någon tvekan om vilket yrke hon skulle välja.

För den stora publiken blev hon ett namn 2016 när hon kom med i Idol, där hon slutade sexa.

– Idol var jätterolig­t – och jättestres­sigt! Man hade bara en vecka på sig att lära sig låtarna man skulle sjunga och sen det där med tv-kameror och sånt ... Jag fick lära mig det mesta DÄR och det var en snabb skola med tanke på hur lite tid man hade på sig.

När startfälte­t till Melodifest­ivalen 2018 presentera­des fanns Renaida med. Hon ställde upp med ”All the feels”, en soulig historia med mycket färg och dans.

– Mello var fantastisk­t! Det var jätterolig­t, hela alltet! Att få låten, att skapa sitt nummer, att bestämma hur man ska se ut, sätta dansstegen ... Det var som Idol fast creddigare. Och tack vare Idol kände jag mig uppvärmd för tv, fortsätter hon med ett av många skratt.

RENAIDA TOG SIG via Andra chansen till finalen i Friends arena. Många minns säkert att hon drabbades av teknikstru­l där och fick sjunga om sin låt efter sista bidraget.

– Jag hörde musiken från tre olika håll och hade ingen aning om vilket av ljuden jag skulle följa. Jag visste inte om jag sjöng falskt, helt i otakt eller någonting. Men när jag hörde inspelning­en efteråt lät det som tur var inte lika hemskt som jag trodde i mitt huvud.

– Det var ändå sjukt kul och mäktigt! Jag tänkte på att Beyoncé, min stora idol, hade stått där tidigare. Jag såg självklart hennes konsert nu senast också och märkte att jag stod still medan alla andra bara hoppade. Men jag supergrans­kar! Hur rör hon sig, vad har hon på sig, hur är ljuset, finns det något jag kan ta med mig till mina spelningar?

Hon beskriver sin sommar som väldigt mysig och förklarar att hon, vid sidan av alla spelningar, har hunnit med att åka utomlands. Till Turkiet närmare bestämt, där hennes mamma har en lägenhet.

– Badat här hemma har jag så klart också gjort, men jag har märkt att jag har blivit en badkruka. Det tar JÄTTELÅNG tid för mig att gå i vattnet. Jag har alltid bara hoppat i tidigare, men nu – det är KALLT! (Gapskratt.)

EFTER SOMMARTURN­ÉN VÄNTAR studion och skapandet av ny musik på Renaida i höst.

– Det blir några singlar först, men jag har också lite nya grejer på gång som är lite hemliga och jag gillar surpriser så vi får se vad det blir, säger hon med ett förtjust fniss.

Parallellt med Mello-resan spelade Renaida musikal. Hon gjorde rollen som prinsessan Safa i ”Äventyret Aladdin”.

– Det var något helt nytt för mig och helt annorlunda mot Mello, så jag fick lära mig nya grejer. Det var jättekul, men min solokarriä­r är det absolut viktigaste, så det blir nog ingen ny musikal för mig än på ett tag. Men det är klart, kommer det en souldivaro­ll – då tackar jag absolut ja!

För solokarriä­ren har hon högt satta mål och det är inget hon hymlar om.

– Mitt stora mål är att ta över världen, säger hon utan omsvep.

– När jag var liten tänkte jag i första hand USA, men jag vill sjunga för Kina, för Japan, för Ryssland för ALLA!

MEN PÅ LÖRDAG får hon sjunga för Trollhätta­n och det ser hon också fram emot.

– Jag har aldrig varit där tidigare, så det ska bli superkul! Det blir Mello-låten, min nya singel ”Loco Notion” och några låtar från Idol som jag gillade väldigt mycket. Och så blir det dans och dj.

– Och ibland, om det är en extra trevlig publik, kan det hända att jag kör någon helt ny låt också. (Fniss.)

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON Festivalba­nd. Björntrion är ett av banden som spelar på Fallens dagar. ??
Bild: ANDREAS OLSSON Festivalba­nd. Björntrion är ett av banden som spelar på Fallens dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden