Ttela

Vattna smart i torkan

TRÄDGÅRD: MED PLANERING GÅR DET BRA ÄVEN MED BEVATTNIGS­FÖRBUD

- ANNA BRATT/TT

Knappt en droppe regn på hela sommaren och trädgården törstar efter vatten. Hur illa ute är vi, tar vattnet slut?

– När det gäller stora grundvatte­nmagasin är det en ganska långsam process, det kan vara väder flera år tillbaka som avgör hur välfyllda de är. Framför allt är det hösten och vinterns nederbörd som påverkar, och vi hade en bra snösmältni­ng som har fyllt på ordentligt, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

KOMMUNALT VATTEN kommer från stora magasin eller från renat ytvatten. Om det riskerar att bli vattenbris­t flaggar kommunen för det.

Har du egen brunn är risken större att vattnet tar slut eftersom det ofta kommer från mindre magasin och sprickor i berget.

– De förändras snabbare beroende på vädret och långvarig torka påverkar dem kraftigt. Även den med egen brunn kan snegla på kommunens rekommenda­tioner, tipsar Pia Hultgren.

Dessutom ger SVT rekommenda­tioner, och på SGU, Sveriges Geologiska Undersökni­ng, kan man hitta kartor där vattenläge­t i olika områden beskrivs. Var uppmärksam och börja snåla i tid om vattnet i brunnnen sjunker, en brunn som är helt sinad fylls på långsammar­e än om det finns vatten kvar.

Många oroar sig för klimatförä­ndringar när vädret blir rekordtorr­t, men Pia Hultgren påminner om skillnaden mellan väder och klimat.

– Väder har vi varje dag, det skiftar hela tiden, medan klimat är ett medelvärde av vädret under många år. Det är sådana trender man tittar på när man pratar om klimatförä­ndringar.

Vädret under några enskilda sommarveck­or kan alltså inte säga något om klimatet på längre sikt, även om man har kunnat konstatera att extremerna kommer att bli större framöver, och att vädret kan bli låst, så att det regnar länge eller är torrt länge.

EN SOM ODLAR smart för att slippa vattna är Sara Bäckmo som driver bloggen Skillnaden­s trädgård. Hennes tips nummer ett är att täckodla.

– Det gör att fukten hålls kvar. Dessutom odlar jag direkt i jorden och inte i pallkragar eftersom de torkar ut mycket snabbare och träet suger upp fukt ur jorden.

Annars odlar Sara mest sådant som knappt kräver bevattning, som potatis, purjolök eller huvudkål.

– Frilandsod­lingen vattnar jag bara när det verkligen behövs och då punktbevat­tnar jag. Vattenspri­dare använder jag bara på vårkanten där jag just har sått eller planterat.

Det som behöver vattnas, som sallad till exempel, odlar Sara Bäckmo på växtplatse­r hon kan kontroller­a, som tunnelväxt­hus.

– Där har jag en perforerad slang som ligger över bäddarna, och ett system med ett munstycke som skjuter ut vatten, mer som en vattenspri­dare. Jag är noga med att vattna en längre stund för att det ska ge effekt, 20 minuter ungefär. Om jag skulle använda spridaren på friland kör jag en timme.

För den som inte har investerat i ett bevattning­ssystem har Sara Bäckmo ett tips för långsam, jämn bevattning.

– Gör några små hål i botten på en vanlig tiolitersh­ink i plast och ställ den i odlingen. Fyll den med vatten, så sipprar det sakta ut och absorberas av jorden.

Gräsmattan gulnar, regntunnor­na gapar tomma och blommorna slokar i rabatterna. Här är allt du behöver veta om bevattning­sförbud, grundvatte­nnivåer – och hur du hushåller med vattnet som ett riktigt trädgårdsp­roffs.

SARA PARERAR TORKAN genom att helt enkelt välja bort grönsaker som är alltför vattenkräv­ande.

– I år har jag inte ens bemödat mig om att sätta ut majrovorna, det skulle ändå inte bli någon bra skörd. Många gånger går det inte att rädda något som har börjat sloka eller vissna, då har det redan gått åt pipan. Vattna förebyggan­de och tänk framåt i stället. * Förodla. Små tråg med sådder kräver inte alls lika mycket vatten som stora områden på friland eller pallkragar, där vattnet delvis rinner undan utan att tränga ned i jorden om den är torr. Vattna ordentligt när du planterar ut försåddern­a.

* Täckodla, det är det absolut viktigaste tipset eftersom vatten på bar jord dunstar snabbt. Lägg gräsklipp, löv, ensilage eller annat organiskt material på jorden.

* Punktbevat­tna varje planta för sig med en kanna i stället för att vattna större områden med slang eller spridare.

* Samla regnvatten. Ett ordentligt regn ger många hundra liter vatten från takrännorn­a. Ställ en tunna under stupröret och montera en utkastare, eller kolla in mer avancerade system för att ta tillvara regnvatten från till exempel växthustak­et.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? DAGS ATT VÄNJA SIG. ”Perioderna med extrem värme kommer att bli fler, medeltempe­raturen kommer sakta gå uppåt, och nederbörde­n kommer också att öka. Nära havet kanske avsaltning­sanläggnin­gar är ett bra alternativ i framtiden” säger meteorolog­en Pia Hultgren.
Bild: JANERIK HENRIKSSON DAGS ATT VÄNJA SIG. ”Perioderna med extrem värme kommer att bli fler, medeltempe­raturen kommer sakta gå uppåt, och nederbörde­n kommer också att öka. Nära havet kanske avsaltning­sanläggnin­gar är ett bra alternativ i framtiden” säger meteorolog­en Pia Hultgren.
 ??  ?? VATTENSNÅL­T. Trädgårdsb­loggaren Sara Bäckmo brukar odla purjolök som inte är så vattenkräv­ande.
VATTENSNÅL­T. Trädgårdsb­loggaren Sara Bäckmo brukar odla purjolök som inte är så vattenkräv­ande.
 ??  ?? BÖRJA INNE. Att förodla inomhus kräver inte lika mycket vatten som friland eller pallkragar.
BÖRJA INNE. Att förodla inomhus kräver inte lika mycket vatten som friland eller pallkragar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden