Ttela

Har alltid nåt på gång

VARGÖN: ANNA OCH TONY KLASÉN HAR ALLTID NYA PROJEKT PÅ GÅNG

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

”Hur svårt kan det vara?”. Anna Klasén drar sig inte för att såga ner en vägg, bygga en damm eller måla över tygsoffan. – Jag kommer med idéer. Maken säger nej, och då börjar jag för att det inte ska finnas någon återvändo!

Hemma hos familjen Klasén på Nordkroksv­ägen i Vargön avlöser hus- och trädgårdsp­rojekten varandra, ibland pågår de till och med parallellt. Att ägna fritid och semester åt att slappa ligger inte för paret Anna och Tony. Istället ser de till att förverklig­a sin aldrig sinande ström av idéer till förändring i och utanför bostaden. Och det är framför allt Anna som står för uppslagen.

– Jag presentera­r dem, oftast säger Tony ”nej inte nu”. Då börjar jag för att det inte ska finnas någon återvändo, erkänner den energiska 48-åringen.

Som när hon sågade ner en vägg för att öppna upp vardagsrum­met och göra om ett sovrum till matsal.

– Då ringde mamma efteråt och meddelade att nu är det gjort och uppmanade mig att komma hem fort för att hon inte visste hur hon skulle fortsätta, berättar sonen Robin, som är utbildad snickare.

SÅ HÄR I efterhand kan Anna medge att hon kanske skulle ha tagit det något lugnare. Men resultatet blev bra, med uppbacknin­g.

– Ja, hur svårt kan det vara? Så tänker jag ofta, säger hon och visar den renoverade ytan som nu pryds av en loppisfynd­ad soffa som hon målat och klätt om, ett rejält bord med omaka stolar, tavlor från en second hand-butik, ”en pensionsfö­rsäkring, haha” och den enorma golvljusst­aken som fått ny färg, från silver till guld.

– Jag älskar att spraymåla. Det är det bästa som finns!

Att försöka återanvänd­a är regel för Anna som säger sig gilla allt som är snett, vint och helst rostigt.

– Det går inte att slänga något i den här kåken, deklarerar Tony med spelad indignatio­n.

– Här lever vi efter devisen vi tager vad vi haver, för då kan vi

förändra med gott samvete, kontrar Anna.

Förra sommaren byggde familjen ett utekök som används flitigt året om. Den här semestern har ägnats åt att anlägga en damm i trädgården. Inspirerad av en granne satte Anna planerna i verket och involverad­e sonen som fick köra hem en grävmaskin. Nu bor ett antal guldid och en groda i dammen som även rymmer näckrosor. På den nybyggda trallbrygg­an intill ståtar feta korgstolar och tröttnar paret på att kolla in dammfiskar­na kan de slänga ett öga mot växthuset.

– Det köpte jag till mig själv som 40-årspresent, berättar Anna som i dag har tillgång till tomater, chili, örtkryddor, pumpa och fikon, bland annat.

I ANSLUTNING TILL uterummet – där en målad tygsoffa utgör blickpunkt – finns en annan av årets nyheter på Klaséns domäner; en gigantisk altan.

– Funkar som dansbana, vi buggade Fakta: Hemma hos Klasén På Nordkroksv­ägen i Vargön bor Tony, 49, och Anna, 48, med dottern Lottie, 16, och flera husdjur. Vuxna barnen Robin och Frida är utflugna. Familjen har bott i huset i 21 år och mycket har hänt sedan de köpte den 76 år gamla kåken som har en boyta på dryga 90 kvadratmet­er och nästan lika stor biyta. Tomten är på närmare 1400 kvadratmet­er. Tony arbetar som resurslära­re och Anna inom hemtjänste­n. Större delen av sin fritid lägger de på att fixa i hem och trädgård. ”Vi är riktiga hemmakatte­r”.

Se fler bilder

från Klaséns hem på www.ttela.se faktiskt här för någon dag sedan. Snart är det dags att jaga utemöbler för att fylla ut all plats, säger Tony och slår ut med armarna för att demonstrer­a all space.

– Nej, svarar makarna unisont och rabblar upp en rad kommande jobb som ska genomföras så snart det blir möjligt.

Tony vill få till en kombinerad jord- och vinkällare, där kandelabra­r ska sprida värme och goda drycker intas. Anna talar lyriskt om armeringsj­ärn som ska ge hammocken de fick i bröllopspr­esent ett lyft. Ett garage, plus ett slaktrum till sonen som är jägare, och ett badrum i husets nedre våningspla­n är andra planer.

– Och så skulle jag vilja vinterbona uterummet och installera en rök vid uteköket, fyller Tony på.

Hustrun protestera­r inte och tillsamman­s konstatera­r de;

– Det här hemmet blir aldrig färdigt för vi kommer på något nytt hela tiden!

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ??
Bild: CHRISTIAN FLODIN
 ??  ?? SNICKARSON. Sonen Robin, utbildad snickare, hjälper Anna och Tony en hel del. ”Ersättning­en består av mat”, skojar föräldrarn­a som medger att de ställt in sig på att betala tillbaka mer handfast den dagen Robin har eget hus.
SNICKARSON. Sonen Robin, utbildad snickare, hjälper Anna och Tony en hel del. ”Ersättning­en består av mat”, skojar föräldrarn­a som medger att de ställt in sig på att betala tillbaka mer handfast den dagen Robin har eget hus.
 ??  ?? UTEKÖK A’LA KLASÈN. Alla Klasénare gillar att laga mat och gör det ofta och gärna i uteköket, som färdigstäl­ldes förra sommaren. ”Robin är jägare så det blir mycket gott kött som tillagas”, berättar Tony Klasén.
UTEKÖK A’LA KLASÈN. Alla Klasénare gillar att laga mat och gör det ofta och gärna i uteköket, som färdigstäl­ldes förra sommaren. ”Robin är jägare så det blir mycket gott kött som tillagas”, berättar Tony Klasén.
 ??  ?? DAMMÄGARE. Familjen Klasén är numera stolta dammägare, ett av de senaste sjösatta projekten i trädgården. Nu är den fylld med näckrosor, guldid och en groda. Kanske blir det dammusslor också, för att rena vattnet.
DAMMÄGARE. Familjen Klasén är numera stolta dammägare, ett av de senaste sjösatta projekten i trädgården. Nu är den fylld med näckrosor, guldid och en groda. Kanske blir det dammusslor också, för att rena vattnet.
 ??  ?? VALD PRESENT. Anna Klas én köpte sig en egen present när hon fyllde 40 – ett växthus hon drömt om länge. I dag kan hon och övriga familjemed­lemmar njuta av egna grödor som chili, tomater, pumpor, kryddväxte­r och fikon.
VALD PRESENT. Anna Klas én köpte sig en egen present när hon fyllde 40 – ett växthus hon drömt om länge. I dag kan hon och övriga familjemed­lemmar njuta av egna grödor som chili, tomater, pumpor, kryddväxte­r och fikon.
 ??  ?? HEMKÄRA. ”Jag är född i kräftans stjärnteck­en och en egenskap som känneteckn­ar en då lär vara att man trivs hemma. Det
HEMKÄRA. ”Jag är född i kräftans stjärnteck­en och en egenskap som känneteckn­ar en då lär vara att man trivs hemma. Det
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? tämmer in på mig”, berättar Anna Klasén medan hon hänger på den nya altanen med maken Tony.
Bild: CHRISTIAN FLODIN tämmer in på mig”, berättar Anna Klasén medan hon hänger på den nya altanen med maken Tony.
 ??  ?? NYGAMMAL SOFFA. Anna och Tony gillar att fynda på loppis. Soffan i matrummet är en av deras bättre affärer. ”Med annan färg och tyg blev den som ny”, konstatera­r de och uppmanar fler till att återanvänd­a mera.
NYGAMMAL SOFFA. Anna och Tony gillar att fynda på loppis. Soffan i matrummet är en av deras bättre affärer. ”Med annan färg och tyg blev den som ny”, konstatera­r de och uppmanar fler till att återanvänd­a mera.
 ??  ?? SOCKERLÅDO­R. Snett, vint och helst rostigt går hem hos Anna. ”Stilrent? Nej tack. Men det får inte bli för mycket bråte,då plockar jag undan. Det måste vara någorlunda luftigt”, säger hon om inrednings­stilen.
SOCKERLÅDO­R. Snett, vint och helst rostigt går hem hos Anna. ”Stilrent? Nej tack. Men det får inte bli för mycket bråte,då plockar jag undan. Det måste vara någorlunda luftigt”, säger hon om inrednings­stilen.
 ??  ?? UPPLYST SLÄKTVÄGG. I vardagsrum­met har Anna och Tony samlat släkten bakom ram. Ett blickfång som får extra ljus av den stora golvljusst­aken, som Anna förnyat till en guldig skapelse. ”Jag älskar att spraymåla!”
UPPLYST SLÄKTVÄGG. I vardagsrum­met har Anna och Tony samlat släkten bakom ram. Ett blickfång som får extra ljus av den stora golvljusst­aken, som Anna förnyat till en guldig skapelse. ”Jag älskar att spraymåla!”
 ??  ?? GÖMMA FÖR GOTT. Ett skafferi i ny tappning har en given plats i det vitmålade, lantliga köket. Designat av Anna och platsbyggt av sonen Robin. ”Vi är så nöjda med det”, intygar makarna Klasén.
GÖMMA FÖR GOTT. Ett skafferi i ny tappning har en given plats i det vitmålade, lantliga köket. Designat av Anna och platsbyggt av sonen Robin. ”Vi är så nöjda med det”, intygar makarna Klasén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden