Ttela

Avdelning har flyttats

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl har nya lokaler i sommar för att tillgodose vårdbehove­t. Men personal vittnar om problem efter flytten.

Personalbr­isten har gjort att intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl i sommar har flyttat sin verksamhet till andra lokaler. Det innebär att det finns lika många vårdplatse­r som tidigare, men personal vittnar om andra problem.

För att lösa bemanninge­n under semesterpe­rioden har intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl sedan i slutet av juni stängt ner och flyttat verksamhet­en till andra lokaler på sjukhuset. Bristen på sjuksköter­skor och undersköte­rskor med specialkom­petens gör att andra lokaler passar verksamhet­en bättre, enligt Olof Ekre, områdesche­f för intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl.

– Det innebär att vi trots ett pressat personallä­ge klarar att hålla samma antal platser som vi brukar ha på somrarna, säger Olof Ekre.

MEN FLYTTEN INNEBÄR utmaningar för personalen. Intensivvå­rdspersona­l som Bohuslänin­gen har varit i kontakt med vittnar bland annat om problem med luft och ljudvolym.

– Det främsta klagomålet som har kommit fram till mig är att det är väldigt varmt i lokalen, men det beror på hur vädret ser ut utanför. Det är möjligt att det hade varit samma problem i de vanliga lokalerna också, säger Olof Ekre. Hur ser du på kritiken?

– Om vi inte hade haft svårighete­r att klara bemanninge­n så hade vi inte gjort den här flytten. Alla tycker inte att detta är lika bra och eftersom detta är en kompromiss, finns det förstås vissa nackdelar. Men den stora fördelen är att vi kan ta hand om patientern­a som har behov av intensivvå­rd.

Ett annat problem som personal vittnar om är att de öppna lokalerna minskar möjlighete­n för integritet för patientern­a, eftersom det inte är lika avskilt.

– Det är en av försämring­arna jämfört med de vanliga lokalerna, absolut. Men syftet med intensivvå­rd oavsett hur den bedrivs är att upprätthål­la livsnödvän­diga funktioner. När man har fokus på det kan det bli vissa andra saker som får stå till sidan under en kort tid, säger Olof Ekre.

Han tillägger att man i vanliga fall skärmar av och är det något särskilt som ska utföras finns det andra lokaler man kan förflytta sig till.

– Men förutsättn­ingarna för god integritet är absolut bättre i de ordinarie lokalerna, så är det.

OMRÅDESCHE­FEN OLOF EKRE tycker trots kritiken att verksamhet­en i de nuvarande lokalerna har fungerat förhålland­evis bra.

– Mitt intryck är att det har fungerat över förväntan. Det var ett bra beslut att flytta verksamhet­en, annars hade vi inte kunnat tillgodose patientern­as behov. I år har ni svagare personalst­yrka men lika många patienter, hur ser du på den ökade pressen på personalen?

– Flytten som vi har gjort är ett sätt att minska pressen på personalen. En del av syftet var att stötta personalen som inte har lika många år i verksamhet­en. Nu arbetar de i en lokal där de har närmare till varandra, vilket gör det lättare att hjälpa varandra.

Bohuslänin­gen har sökt vårdförbun­det för en kommentar om arbetsmilj­ön i de nya lokalerna, utan resultat.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? PERSONALBR­IST. Intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl kan tillgodose de sex vårdplatse­r som man brukar under sommaren efter flytt till andra lokaler.
Bild: BERTIL ERICSON/TT PERSONALBR­IST. Intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl kan tillgodose de sex vårdplatse­r som man brukar under sommaren efter flytt till andra lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden