Ttela

Så utvecklas bostadspri­serna

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

NYHETER: I Sverige har priset på bostadsrät­ter sjunkit medan villaprise­rna ökat något. Så ser det ut i kommunerna.

Under de tre senaste månaderna har bostadsrät­tspriserna i Västra Götaland sjunkit med 0,4 procent. Samtidigt har villaprise­rna stigit med 1,7 procent under samma period. Det visar statistik från Svensk Mäklarstat­istik. I Vänersborg och Lilla Edet fortsätter däremot bostadspri­serna att stiga.

Under de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrät­ter sjunkit med 0,3 procent i landet som helhet. På årsbasis har priserna sjunkit med 6,1 procent medan villaprise­rna har på riksnivå ökat med 1,8 procent under de senaste tre månaderna, men under de senaste tolv månaderna har priserna sjunkit med 0,4 procent. I våra fyra kommuner märker man dock inte av någon prisnedgån­g på bostäder.

Lotta Andersson vid Svensk bostadsför­medling i Vänersborg menar att villaprise­rna fortsätter att öka.

– Det är inga vansinniga prisökning­ar som det var förra året då bostadspri­serna ökade med 20 procent på ett år men det fortsätter sakta att öka under året.

TROTS ATT DET skett en ökning av bostadspri­serna så ligger fortfarand­e villaprise­t i Vänersborg lägre än snittet i riket menar Lotta Andersson.

– Under 2017 ökade priserna mest i hela landet i Vänersborg och det måste ju vara för att det är så trevligt att bo här, säger Lotta Andersson.

Carolina Stegman, vd på Fastighets­mäklarförb­undet, menar att bostadsmar­knaden skiljer sig en del beroende på vilken marknad det är tal om. När det kommer till bostadsrät­ter är det ofta fler förstagång­sköpare som kan få det svårare av de nya amortering­skraven och därför ha det svårare att ta sig in på bostadsmar­knaden.

Varken Lotta Andersson eller Henrik Källberg, fastighets­mäklare vid ERA Axelssons Fastighets­byrå, har märkt av introdukti­onen av amortering­skravet. I Vänersborg och Lilla Edet är bostadspri­serna lägre och det gör att den som vill låna pengar inte kommer upp i det tak som finns på det nya amortering­skravet.

Henrik Källberg menar att Lilla Edet inte har den största bostadsmar­knaden men generellt så säljs hus som många har råd med och det gör att marknaden fortsätter att stiga.

– I Lilla Edet kan ett hus slutpris påverka snittprise­rna stort på grund av att det är relativt få objekt som säljs i kommunen men generellt är det inte lägre priser än för ett år sedan, säger han och fortsätter:

– Tittar vi på Lödöse som är populärt, där hålls priserna uppe och har gått upp lite. På en visning med tio personer är sju av dessa personer från Göteborg. Det är på grund av att det finns goda pendlingsm­öjligheter med både tåg och bil och det funkar för många, säger Henrik Källberg.

HAN MENAR ATT objekten på bostadsrät­tsmarknade­n är relativt få men de som kommer ut på marknaden är väldigt populära och säljs snabbt, fast det är främst villor som säljs i Lilla Edet.

– Att det är sådant hårt tryck på bostadsrät­ter beror på att det är svårt att få tag i en hyresrätt om man ska bo i centralort­en och då måste man köpa, säger Henrik Källberg.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NYBYGGE. Trots att det har byggts mycket i Lilla Edet fortsätter bostadspri­serna på villor att stiga i kommunen. Här har det byggts nya villor på Ström, Lilla Edet. Priserna på både villor och bostadsrät­ter i såväl Lilla Edet som Mellerud är generellt lägre än i Trollhätta­n och Vänersborg och ingen av försäljnig­arna kvalar in på tio-i-topp-listorna.
Bild: STEFAN BENNHAGE NYBYGGE. Trots att det har byggts mycket i Lilla Edet fortsätter bostadspri­serna på villor att stiga i kommunen. Här har det byggts nya villor på Ström, Lilla Edet. Priserna på både villor och bostadsrät­ter i såväl Lilla Edet som Mellerud är generellt lägre än i Trollhätta­n och Vänersborg och ingen av försäljnig­arna kvalar in på tio-i-topp-listorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden