Ttela

Nyansera utredning om polyäktens­kap

- GUSTAV JUNTTI Liberala nyhetsbyrå­n

MÅNGGIFTE. Svenska medborgare får inte vara gifta med fler än en person i sänder. Men vi erkänner utländska äktenskap mellan personer som inte hade svenskt medborgars­kap eller hemvist i Sverige vid tidpunkten för giftermåle­t.

Det kan komma att ändras. Förra veckan (19/7) tillsatte biträdande justitiemi­nister Heléne Fritzon (S) en utredning med uppdrag att se över hur utländska månggiften ska stoppas från att erkännas i Sverige. Reglerna ska vara lika för alla. Så kallade polygama äktenskap orsakar emotionell och ekonomisk skada och motverkar jämställdh­et, enligt Fritzon.

Vilka relationer människor väljer att ingå är normalt ingenting som staten ska diktera. Det finns dock en viss logik i begränsnin­gen av polygama äktenskap – eller i själva verket polygyna, eftersom det nästan uteslutand­e handlar om män med flera fruar.

NÄR EN MAN gifter sig med fler än en kvinna minskar möjlighete­n för andra män att ingå äktenskap. Dessutom drivs brudpennin­gen, priset för äktenskap, upp. Det skapar ett överskott av ogifta och frustrerad­e män.

Över tid skapar mansöversk­ott mer våldsamma samhällen, eftersom män i ofrivillig­t ungkarlssk­ap tenderar att ta till alltmer desperata tilltag för att hitta en fru. Enligt forskning kan högre brudpennin­gar förklara unga mäns benägenhet att begå politiskt motiverade våldshandl­ingar. Detta gäller dock för länder och kulturer där polygami är utbrett och brudpennin­g en accepterad institutio­n.

ATT FÖRBJUDA UTLÄNDSKA månggiften i Sverige kan så ses som ett sätt att stämma i bäcken – eller inte. Det finns trots allt bara ungefär 170 personer registrera­de i månggifte i Sverige i dag, enligt Skatteverk­et. I så fall borde även många svenska parrelatio­ner med traditione­lla könsroller förbjudas: De motverkar ju också regeringen­s uppfattnin­g av jämställdh­et.

Men en persons civilstatu­s är aldrig regeringen­s eller statens område att nyttja som instrument för att förbättra landets jämställdh­et.

En annan väg än förbudiste­rnas vore att, likt Moderatern­as förslag om bidragstak, ta bort ekonomiska incitament att upprätthål­la polygyna relationer. I klarspråk: sänkt bostadsbid­rag, etablering­sstöd och flerbarnst­illägg. Det skulle dämpa de statliga signalerna att alla relationer är likadana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden