Ttela

Skandal att MP tillåts släcka svensk industri

KÄRNKRAFT. I Sverige är vi vana vid att det mesta fungerar. Det kommer vatten i kranen och ljus när man trycker på lampknappe­n. Mitt i kallaste januari kan man skruva upp värmen.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Det finns en förklaring till att vi svenskar har haft det varmt inomhus under vintrarna: stabil elförsörjn­ing. Men i framtiden kan det bli annorlunda.

I en ny rapport varnar myndighete­n Svenska Kraftnät för att Sveriges tid som självförsö­rjande på el kan vara förbi. Det är första gången vi inte kan redovisa att vi är självförsö­rjande, säger generaldir­ektören Ulla Sandborgh till Ekot (19/7).

Det är en smärre skandal. Hur kan denna situation har uppstått? Det handlar inte främst om icke påverkbara orsaker, trots att den sena vårfloden resulterad­e i lägre vattenkraf­tsmagasine­r. Anledninge­n är att svenska politiker har valt detta. Det väntade energiunde­rskottet är ett resultat av politiska beslut.

Det handlar givetvis om kärnkrafte­n.

Vattenfall har beslutat att lägga ner reaktorern­a Ringhals 1 och 2 i förtid. Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017. Enligt ägarna är orsaken att kärnkrafte­n inte är ekonomiskt lönsam. Detta eftersom politiken aktivt har gjort kärnkrafts­produktion­en dyrare – nu senast med effektskat­ten som regeringen införde 2016. En tredjedel av kostnadern­a för kärnkrafts­produktion utgörs av skatter och avgifter, enligt Erik Lundin och Thomas Tangerås vid Institutet för näringsliv­sforskning, som förutspår framtiden utan kärnkraft i en artikel i Kvartal (vol 1, 2016).

BESLUTET ATT RINGHALS ska stängas i förtid välkomnade­s av Miljöparti­et och Centerpart­iet. Men den glädjen lär de få äta upp. Stängda reaktorer innebär varken att vindkraftv­erken snurrar snabbare eller att solen lyser starkare. Däremot leder en instabil elförsörjn­ing till chockhöja elpriser för svenska konsumente­r och svensk industri. Det kan i sin tur få förödande konsekvens­er för tillväxten.

I värsta fall kan Svenska Kraftnät behöva genomföra planerade strömavbro­tt. Det innebär att svenska hushåll får stå ut med att vara utan el under kortare perioder. Mer sannolikt är dock att vi får importera energi. Grattis, Miljöparti­et: Sverige kan i framtiden komma att värmas upp av rysk gas eller tyskt brunkol.

Det finns dock en förtröstan: Finland. Till skillnad från Sverige har vårt östra grannland satsat på att bygga nya, moderna reaktorer. Hoppet står nu till att Sverige i framtiden kan komma att importera el från den nya reaktorn OL3. Bygget har dock blivit kraftigt försenat.

OAVSETT VAD SOM händer kommer de självutnäm­nda miljökämpa­rnas mål – att Sverige ska övergå till 100 procent förnybar energi – inte att uppnås. Lagring av el kommer inte att täcka upp.

I tider då samma miljöhjält­ar säger sig vilja satsa på elbilar och ökat tågresande - vilket i sig är önskvärt – är deras motstånd mot den koldioxidn­eutrala kärnkrafte­n inte ens irrationel­lt. Det är ren och skär idioti.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? KÄRNKRAFT. Säkert, billigt och bra för miljön.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT KÄRNKRAFT. Säkert, billigt och bra för miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden