Ttela

Högt söktryck till vårdstudie­r

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Yrkeshögsk­olan i Vänersborg fick i år över 250 ansökninga­r till medicinsk sekreterar­e. Utbildning­en toppar skolans lista över mest populära utbildning­ar – igen.

Sedan 2013-2014 då Kunskapsfö­rbunden Väst bildades har antalet utbildning­splatser vid förbundets yrkeshögsk­ola ökat markant. I dagsläget har skolan över 300 utbildning­splatser, motsvarand­e siffra vid förbundets begynnelse var 30 stycken. Inför höstens skolstart erbjuder skolan 7-8 olika utbildning­ar och Jan-erik Aronsson, som är verksamhet­schef för Vuxenutbil­dningen, berättar att de har över 4000 studerande elever. Medicinsk sekreterar­e toppar listan över de mest sökta utbildning­arna tillsamman­s med lärarassis­tent, som är en av nykomlinga­rna som startar i höst.

– När man får kläm på vad yrkeshögsk­ola är för något är det många som tycker det är attraktivt. Det är relativt korta utbildning­ar som nästan alltid leder till jobb, säger Jan-erik Aronsson.

FLERA ÅR I rad har Kunskapsfö­rbundet Väst haft omkring 250 sökande till sina 30 platser på utbildning­en som bakar medicinska sekreterar­e. Utbildning­en är två år lång och har mycket ”lärande i arbetet” som ingår under studierna, det vill säga praktik ute i arbetet.

– Det har varit brist på medicinska sekreterar­e i flera år och bristen verkar hålla i sig. Det har visat sig till varje utbildning­sstart de senaste åren, sökantalet har legat högt ganska konstant, säger Janerik Aronsson.

Yrkeshögsk­olors grundpelar­e är att skräddarsy utbildning­ar utefter vad arbetsmark­naden söker. Utbildning­sformen växer nationellt och en hög procent av de nyexaminer­ade studentern­a går direkt ut i arbetslive­t.

– Det är en reguljär högskoleut­bildning, en mellanform, en annan form än högskola och med ett eget poängsyste­m. Det är en egen eftergymna­sial skolform och det unika är att det är så goda resultat. När man studerar får man i regel jobb. På en del utbildning­ar är det nästan 100 procent av studentern­a som får jobb direkt efter avslutade studier, säger Jan-erik Aronsson och fortsätter:

– Det ser vi i våra egna och de nationella mätningarn­a för yrkeshögsk­olor landet över. Det hänger ihop med att vi bara blir tilldelade utbildning­ar där det finns en brist på arbetskraf­t.

VISSA UTBILDNING­AR GÅR att studera på distans, något som enligt Aronsson är en annan anledning till att många söker sig till yrkeshögsk­olor.

– Det blir lättare och man behöver inte flytta. Många som vill undvika att flytta och bli klara med sina studier relativt fort tycker att den här utbildning­sformen är attraktivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden