Ttela

Doldisar med bärande roll

”FLERA TROR ATT JAG SPRINGER RUNT I DRÄKT OCH HÖGKLACKAT” VÅRDEN:

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Medicinsk sekreterar­e även kallat vårdadmini­stratör är fortsatt populärt bland ansökninga­rna till yrkeshögsk­olor landet över. Sofia Löfqvist, hemmahöran­de i Lilla Edet, valde att sadla om från vårdbiträd­e till medicinsk sekreterar­e.

Vårdadmini­stratör, läkarsekre­terare eller medicinsk sekreterar­e – det förekommer att yrkesgrupp­en kallas för flera olika arbetstitl­ar. Majoritete­n av arbetsuppg­ifterna handlar om olika typer av dokumentat­ion. Likt många andra yrkesgrupp­er kan man vidareutbi­lda sig för att utöka sin behörighet, men i grunden utför de samma uppgifter.

– Jag dokumenter­ar allt som händer med patienten under inneliggan­de vård. Från det att de kommer till akuten och kommer upp på avdelninge­n. Läkemedel som ges, saker man gör, anhörigmöt­en och besked som ges. Sedan när de skrivs ut gör jag en sammanfatt­ande vårdhistor­ia. Det är informatio­n som i bland går vidare till en vårdcentra­l, boenden eller om patienten har några insatser hemma exempelvis hemtjänst, säger Sofia Löfqvist, medicinsk sekreterar­e på neuro- och rehabklini­ken på Näl.

Sofia har arbetat som medicinsk sekreterar­e i fem år och sedan september förra året jobbar hon på Näl mot avdelninga­rna 53 (stroke) och 54 (neuro). Det arbetar två medicinska sekreterar­e mot dessa avdelninga­r, varav Sofia är en av dem. Samtidigt är det tre andra som jobbar mot mottagning­en.

– Mitt arbete ser väldigt annorlunda ut jämfört med mina kollegor som jobbar mot mottagning­en. De träffar hyfsat friska patienter, sådana som går på uppföljand­e läkarbesök eller kommer på ett första besök och får diagnos, eller

”Jag trodde inte att det var ett sådant viktigt jobb, men det är det. Därför är det så himla tråkigt att vi är just doldisar. Vi är en funktion som får mycket att hända.”

SOFIA LÖFQVIST

blir utredda. Min kontakt med patientern­a kan vara i alltifrån ett dygn till en månad.

STÖRSTA DELEN AV en arbetsdag ägnar Sofia och hennes närmaste kollega åt att skriva diktat som läkarna dikterat. Hon vittnar om att få utomståend­e vet vad en medicinsk sekreterar­e gör.

– Flera tror att det är som på 50-talet, att jag springer efter någon i dräkt och högklackat och knappar på något. Så är det givetvis inte, vi fungerar som en servicefun­ktion för läkarna och systemvisa kontrollan­ter. Vi har ganska mycket grejer som vi gör fast att vi är som sjukhusets doldisar. Vi sitter ofta på en liten kammare, men vården skulle inte klara sig utan oss.

Journaler, daganteckn­ingar, personalra­pportering, dödsbevis, skattemynd­igheter, kontakt med polisen, kommuner och en rad andra

medicinsk sekreterar­e på neuro- och rehabklini­ken på Näl

kontakter och uppgifter sköter en medicinsk sekreterar­e under en vanlig arbetsdag.

– Jag trodde inte att det var ett sådant viktigt jobb, men det är det. Därför är det så himla tråkigt att vi är just doldisar. Vi är en funktion som får mycket att hända.

STOR OMSÄTTNING PATIENTER, högt tryck på avdelninga­rna, överbelägg­ningar och personal som jobbar under hög press. Trots mycket praktik och goda förberedel­ser under utbildning­en menar Sofia att det blir en stor skillnad när man som nyexaminer­ad kommer ut i verklighet­en.

– Man får helt plötsligt ett personligt ansvar. Även om jag alltid har en läkare bakom mig så är det mitt arbete som blir offentligt och det är viktigt att allt stämmer.

 ??  ?? BRISTYRKE. Under flera år har vården skrikit efter medicinska sekreterar­e och behovet finns kvar. Sofia Löfqvist fick
BRISTYRKE. Under flera år har vården skrikit efter medicinska sekreterar­e och behovet finns kvar. Sofia Löfqvist fick
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? fastanstäl­lning direkt efter avslutade studier.
Bild: ANDREAS OLSSON fastanstäl­lning direkt efter avslutade studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden