Ttela

Stabsläge för länsstyrel­sen

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Länsstyrel­sen i Västra Götaland gick under måndagsför­middagen upp i stabsläge, på grund av konsekvens­erna av den långvariga torkan.

Landshövdi­ng Anders Danielsson var på plats vid ett första möte, efter beslutet att prioritera om och kanalisera resurserna och dessutom gå upp i stabsläge på grund av torkan.

I praktiken innebär det att en del av personalen lägger undan arbetsuppg­ifter och bara jobbar med frågor relaterade till torkan.

– Vi samlar kompetense­n. I första hand beredskaps­enheten men under mötet var åtta avdelninga­r samlade och ett 20-tal personer på plats, men även några via telefon då vi har enheter i exempelvis Vänersborg och Mariestad, säger Eja Suhonen, säkerhetsk­onsulent på Länsstyrel­sen Västra Götaland.

Gruppen ska träffas dagligen, informera varandra och skapa en gemensam lägesbild.

– Vi utgår från lägesbilde­n och ser vilka frågor som ska prioritera­s och vilka insatser som måste göras och om det behövs ledningsbe­slut eller till och regeringsb­eslut, säger Eja Suhonen.

De fokusområd­en som är prioritera­de i dagsläget är djurfoder, ytoch grundvatte­n men också kommunalt dricksvatt­en, den ökade brandriske­n samt värmebölja­ns påverkan på riskgruppe­r.

– Brandriske­n är den mest akuta frågan. Även om vi har stabsläge har vi ingen pågående kris, men det finns flera olika steg. Nu kändes det bra att ha en samlad grupp med flera enhetschef­er samlade, säger Eja Suhonen.

En prioritet fråga är att skicka personal för att hjälpa till i de län där det brinner.

En del av arbetet i den nya gruppen är att ta fram underlag till kommunerna.

– Vi gör även prognoser, vad händer om det inte börjar regna förrän i november och vad kan hända när det väl börjar regna, finns det risk för skred med den torra marken är en fråga vi tog upp, säger Eja Suhonen.

En helt annan fråga som diskuterad­es på mötet är hur jakten påverkas av torkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden