Ttela

Behövs myndighete­n?

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

Högst stöd och lägst stöd, angivet i procent av de tillfrågad­e som svarat ja på frågan.

ALLIANSEN HAR BLAND annat pekat på att Arbetsförm­edlingen förmedlar för få jobb. Arbetsmark­nadsoch etablering­sminister Ylva Johansson (S) är av en annan åsikt.

– Arbetsförm­edlingens resultat har förbättrat­s, bland annat kommer nyanlända ut i jobb betydligt tidigare i dag. Jag tar allvarligt på låga förtroende­siffror, men min bedömning är att Arbetsförm­edlingen har påbörjat ett arbete som håller på att vända den här utveckling­en i rätt riktning och att det vore en katastrof att lägga ner den, säger hon.

I en webbenkät som Västsvensk­a Handelskam­maren skickade ut till vd:ar och chefer bland sina medlemmar förra våren, uppgav 72 procent av de nära 900 svarande, att de aldrig eller sällan använder sig av Arbetsförm­edlingen vid extern rekryterin­g.

STEFAN GUSTAVSSON, ÄR näringspol­itisk chef vid Västsvensk­a Handelskam­maren:

– Vi behöver ha en myndighet som jobbar med arbetsförm­edling och tar sig an de som står långt ifrån arbetsmark­naden. Samtidigt är det ett problem att förmedling­en har ett så lågt förtroende. Det gör ju att varken jobbsökand­e eller arbetsgiva­re tycker att det är värt att vända sig dit, säger han.

Tre fjärdedela­r av de arbetslösa som var inskrivna vid förmedling­en förra året, hade en utsatt ställning på arbetsmark­naden såsom nyanländ, äldre, lågutbilda­d eller funktionsn­edsatt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden