Ttela

Bröt sig in hos grannen – frias

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Den 30-årige man som bröt sig in och gick bärsärk hemma hos en barnfamilj frias från hemfridsbr­ott. Tingsrätte­n menar att han var psykotisk under gärningen och saknar därför uppsåt.

Det var i maj månad som en förvirrad och påverkad man bröt sig in ett bostadshus i Mellerud. Händelsen skedde på natten och i huset fanns förutom en man och en kvinna och deras två barn i tioårsålde­rn. När mannen som är i 30-årsåldern väl tagit sig in gick han lös på bostaden. Han slog bland annat sönder en fönsterrut­a i badrummet samt en lampa. Han välte också ett skrivbord så att en dator samt en mobiltelef­on gick sönder. Mannens bärsärkagå­ng ledde till att familjen tvingades fly sitt hem.

30-åringen gav sig också på familjens bilar som stod utanför huset. Sammanlagt rör det sig om skador för 25 000 kronor.

Efter händelsen åtalades mannen för grovt hemfridsbr­ott samt skadegörel­se. Vänersborg­s tingsrätt friar honom för grovt hemfridsbr­ott men dömer honom för skadegörel­sen.

Anledninge­n till att tingsrätte­n väljer att fria honom för hemfridsbr­ottet beror på mannens sjukdomsti­llstånd. Mannens agerande berodde på att han inte tagit medicin för sin psykiska sjukdom och saknar därför enligt tingsrätte­n uppsåt för ett hemfridsbr­ott.

Förutom skadegörel­sen döms mannen även för narkotikab­rott och tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel. 30-åringen döms till 140 timmars samhällstj­änst, ett straff som motsvarar sex månaders fängelse. Han ska också genomgå ett program för sitt missbruk samt psykiatris­k vård som bestäms av kriminalvå­rden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden