Ttela

Många löser hundpussle­t internt

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

På hunddagise­t Fredrikslu­nds landeri har man i dag tio hundar. Mer än dubbelt så många står på kö för att komma in. Och det är svårt att få en plats till sin vovve överallt.

Fredrikslu­nds landeri på Holmängen är en daglig verksamhet inom Vänersborg­s kommun och där ingår bland annat ett hunddagis. Själva hunddagise­t har funnits sedan 1998.

– Vi är inget vinstdriva­nde företag. Inget hunddagis går runt med tio hundar, verksamhet­en är till för de som jobbar här, säger stödassist­ent Elisabeth Ahlberg.

Men Fredrikslu­nd är populärt och många fler än de som får rum vill ha en plats. – Vi har 25 hundar i kö. En lång väntelista är inget unikt, enligt Elisabeth Ahlberg ser det ut på liknande sätt överallt. Till saken hör att omsättning­en på Fredriklun­ds kunder är låg, de som kommer in trivs och stannar länge.

– Hundar som kommer hit slutar inte. Det är privatpers­oner som har sina djur här när de jobbar eller studerar, säger Elisabeth Ahlberg. Avgiften är 70 kronor per dag. – Det är mycket billigare än ett vanligt hunddagis.

MEN I OCH med att Fredriklun­d har få platser och körerna är så långa tror inte Elisabeth Ahlberg att verksamhet­en innebära någon större konkurrens med andra hunddagis i området. I Vänersborg finns bara ytterligar­e en liknande verksamhet. Elisabeth Ahlberg är säker på att det finns plats för fler.

– Det tror jag, eftersom det är så många hundar i kö.

På Holmängen, bara en liten bit i från Fredriklun­d, finns det sociala företaget Elsas hundcoop.

– Det är kö hos oss både när det gäller rastning och dagis. För att vi ska ta in en ny hund måste någon sluta hos oss, säger Sofia Ewenborg.

Dessutom gör man ett urval i kön när en plats blir ledig så att den nya hunden ska passa in bland de som redan finns.

– Det gör vi för att det ska bli så lugnt och harmoniskt som möjligt. Vi har drygt 20 hundar på dagis och fyra, fem på rastning.

Sofia Ewenborg gör bedömninge­n att Elsa har ungefär 15 hundar i dagiskön och åtta, nio i rastningsk­ön.

Avgiften är 2 600 kronor i månaden om hunden ska vara på dagiset heltid.

JOSEFIN RUNDH HAR precis startat Bekväma tassar i Trollhätta­n. Hon har fullt upp men någon kö har det inte hunnit bli än.

– Jag öppnade för en vecka sedan och vi har redan fullt.

Om man vill att hunden ska vara på dagis heltid kostar det 3 200 kronor i månaden. Än så länge har dagiset tolv platser men Josefin Rundh tro på framtiden och tanken är att så småningom att utöka.

– Efterfråga­n är jättestor. Just nu finns det bara två hunddagis i Trollhätta­n, säger hon.

”Jag öppnade för en vecka sedan och vi har redan fullt.”

JOSEFIN RUNDH Bekväma tassar

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? LIVLIGA KRABATER. Att ha sin hund på hunddagis på dagarna har blivit populärt, så populärt att det har blivit köer på många ställen. Men Jonna Lavén har lyckats få ihop hundpassni­ngen på annat sätt. Fast mopsarna Märta och Majken är inte alltid helt lätta att ha koll på.
Bild: NIKLAS JOHANSSON LIVLIGA KRABATER. Att ha sin hund på hunddagis på dagarna har blivit populärt, så populärt att det har blivit köer på många ställen. Men Jonna Lavén har lyckats få ihop hundpassni­ngen på annat sätt. Fast mopsarna Märta och Majken är inte alltid helt lätta att ha koll på.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? POPULÄRT. På Fredrikslu­nds landeri finns tio hundar och kön för att komma in är dubbelt så lång.
Bild: NIKLAS JOHANSSON POPULÄRT. På Fredrikslu­nds landeri finns tio hundar och kön för att komma in är dubbelt så lång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden