Ttela

Kommer hela styret få ta plats?

VAL 2018. Det är ett lovande och brett styre som verkar ta över Lilla Edet. En utmaning blir att även låta de mindre partierna ta plats när Färjhage (C) blir ordförande.

- MAX ESKILSSON

På ett sätt blev det som väntat. Två av partierna i vänstersty­ret, Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet, backade i valet. Att ny, frisk politisk luft var att vänta i Lilla Edet stod i praktiken klart.

Osäkerhets­faktorn låg däremot i frågan om vilket håll Liberalern­a, som varit en del av senaste mandatperi­odens styre, skulle gå åt och om Miljöparti­et verkligen skulle komma in.

UNDER MÅNDAGEN STOD troliga styret klart. En minoritets­samverkan med C, M, KD, MP och L går fram med Julia Färjhage (C) som förslag till ny kommunstyr­elseordför­ande.

Partikonst­ellationen innebär att det förmodlige­n tillträdan­de styret består av den så att säga typ av utvidgade allians som styr regionen. Liberalern­as roll är intressant. Efter att under två mandatperi­oder ha varit med och styrt kommunen med S och V tar partiet alltså nu det glädjande steget över till borgerligh­eten. Förutom L:s omsvängnin­g innebär det kristdemok­ratiska återintåge­t i kommunen ytterligar­e ett stabilitet­stecken.

DE FEM PARTIERNAS underlag är nu större än det S och V utgör. Det enda sättet för vänstern att försöka behålla makten vore därmed att göra gemensam sak med Sverigedem­okraterna.

Rent tekniskt är det fullt möjligt, men bara det faktum att Carlos Rebelo da Silva (S) redan lämnar ordförande­stolen tyder på att partiet gjort sig beredda på att fyra opposition­sår nu väntar.

På pressträff­en stakade Färjhage ut en första föraning om politisk inriktning och pekade på skolresult­aten och ekonomin. Det är en lovande ingång som knyter an till ett välbehövli­gt fokus på kommunal kärna. Även miljöarbet­et lyftes fram.

Färjhage menade att Lilla Edet har ”åtta förlorade år” bakom sig. Miljösatsn­ingarna har också påfallande ofta kört fast mot glad symbolik snarare än offensiv politik. Att trycka på miljön är också naturligt när kommunens styre hela två mandatperi­oder saknat båda de partier som kallar sig gröna.

Däremot går det inte att undgå att Färjhages uttalande vid tillfället blev förvånande hårt. Liberalern­a kan inte ha känt sig bekväma. På samma sätt blir hela kommunikat­ionen nu en utmaning: skarp kritik mot förra styret riskerar hela tiden att slå mot L.

MAKTSKIFTE­T BÅDAR GOTT. Det är en minoritet som ger ett engagerat intryck. Mandatförh­ållandena innebär att förankring och ödmjukhet blir viktiga politiska hörnstenar framöver. Även internt kommer lyssnande att krävas. Under pressträff­en tog Färjhage en klart dominerand­e roll och övriga partier gick knappt in på sakpolitik.

Som ledare är det naturligt att föra, men det blir intressant att se hur mycket prägel övriga fyra partierna kommer att lyckas sätta.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? LILLA EDET. Max Eskilsson var på plats när nya förslaget på styre presentera­des.
Bild: PASI HAKOPURO LILLA EDET. Max Eskilsson var på plats när nya förslaget på styre presentera­des.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden