Ttela

Stor prisskilln­ad mellan däckhotell

NYHETER: Det skiljer upp till hundra kronor i månaden, mellan olika däckhotell där bilägaren kan förvara sina däck. Detta visar en granskning som TTELA gjort.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Allt fler bilägare lämnar sina däck på däckhotell. Priset skiljer upp till 1 200 kronor per år mellan det billigaste och dyraste stället i TTELA:S granskning.

Det finns en rad olika orsaker till att allt fler väljer däckhotell.

– Antalet ökar stadigt. En orsak är bekvämligh­et. Andra orsaker är att folk bor så att de har svårt att förvara däcken, bilarna har större hjul med mer komplicera­de låssystem, säger Peter Buhre sakkunnig på Däckspecia­listernas riksförbun­d.

När hjulen lämnas in till förvaring ingår oftast även tvätt, kontroll och genomgång av däcken.

– I dag är det fler fälgar av lättmetall och de är dyrare. Det finns en ökad stöldrisk om man förvarar dem själv, säger Peter Buhre.

– Historiskt sett så var däckbyte något som gick från far till son.

ENLIGT EN ENKÄT som genomförs i samband med den stora undersökni­ngen årets Däckrazzia, uppger 40 procent av de tillfråga att de förvarar däcken på däckhotell.

– Min uppfattnin­g är att det i storstäder­na är en högre andel, säger Peter Buhre.

Han berättar om en firma i Stockholms innerstad som hade plats för förvaring av några fler uppsättnin­gar hjul, och då auktionera­de ut dem till högstbjuda­nde.

Även vid TTELA:S rundringni­ng angående priser var det en däckfirma som hade fullt och som inte kunde ta emot fler kunder för tillfället.

DET MEST ANMÄRKNING­SVÄRDA är att skillnaden i pris är stort när det gäller såväl enbart skifte av hjul, som förvaring. Utslaget på ett år skiljer det som mest 1 200 kronor mellan det dyraste och billigaste däckhotell­et.

– Vi visste att vi låg lågt i pris, men inte att vi var billigast. Ändå har vi höjt med 50 kronor, säger Johan Persson på Nymans bil & däck.

Han är en av delägarna av företaget tillsamman­s med Per Olsson och Martin Andersson. De har bara ägt företaget sedan januari i år, så det var de förra ägarna som drog igång med däckhotell­et.

– Jag tror att priset var 395 per säsong när de började med däckhotell för sex, sju år sedan, säger Martin Andersson.

ANTALET FÖRVARADE DÄCK har ökat väldigt de senaste åren och i dag förvarar företaget närmare 7 000 däck.

– Vi tvättar också alla hjul och kontroller­ar även däckens mönsterdju­p och att det inte är sprickor och sådant, säger Per Olsson.

Han tror att en orsak till att fler använder däckhotell är att däcken generellt i dag är mycket större än för några år sedan.

– De kan väga upp till 55 kilo styck. Det gäller att lyfta rätt med benen, men jag gick ned sju kilo första säsongen jag jobbade med detta.

”Antalet ökar stadigt. En orsak är bekvämligh­et.”

PETER BUHRE Däckspecia­listernas riksförbun­d

 ??  ??
 ??  ?? FÖRVARING. Per Olsson är en av tre delägare och däckmontör på Nymans bil & däck i Vänersborg. Företaget förvararnä­rmare 7 000 bildäck varje säsong och är det som ligger lägst i pris för däckhotell i TTELA:S rundringni­ng.
FÖRVARING. Per Olsson är en av tre delägare och däckmontör på Nymans bil & däck i Vänersborg. Företaget förvararnä­rmare 7 000 bildäck varje säsong och är det som ligger lägst i pris för däckhotell i TTELA:S rundringni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden