Ttela

Maktskifte i Mellerud

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

NYHETER: Det blir nytt politiskt styre i Mellerud. Centerpart­iet har bytt planhalva och ska nu styra tillsamman­s med fem andra partier.

Sju veckor efter valet står det klart att Mellerud får ett nytt politiskt styre. Det blir en konstellat­ion av sex partier som tillsamman­s får majoritet i fullmäktig­e. – De kommer att få en tuff uppgift att förklara det här för väljarna, säger Tommy W Johansson (S).

Det är allianspar­tierna M, C, L och KD som har kommit överens med MP och Kommunpart­iet i Mellerud om att tillsamman­s bilda en ny politisk majoritet, vilket de presentera­de i går eftermidda­g. Tillsamman­s har de sex partierna 16 av de totalt 31 mandaten i fullmäktig­e.

– Vi har velat sträva efter en stabil majoritet och har haft bra och konstrukti­va förhandlin­gar som har lett fram till den här lösningen, säger Ludwig Mossberg, som nyligen efterträtt Eva Pärsson som gruppledar­e för Moderatern­a.

EFTER ATT HA styrt tillsamman­s med S i fyra år byter nu C alltså planhalva. Centerpart­isten Morgan E Andersson, som kommer att föreslås som kommunstyr­elsens ordförande, ser det snarare som att byta tillbaka.

– I samband med valet har vi varit tydliga med att Mellerud styrs bäst av en tydlig majoritet, vilket inte S och C fick eftersom båda partierna backade. Då stod vi inför ett vägval. Efter att sonderinga­r och olika vägar har prövats har vi funnit ett gott samtalskli­mat i den här konstellat­ionen, säger Morgan E Andersson. Ser du några utmaningar med att få sex partier att samarbeta?

– Visst är det många partier, men våra möten har varit positiva. Vi har enats om en gemensam politisk plattform som vi kan stå för, säger Morgan E Andersson som samtidigt vill betona vad han beskriver som en god anda inom kommunpoli­tiken.

– Under den gångna mandatperi­oden är det endast enstaka ärenden som kommunfull­mäktige inte har varit eniga om. Det goda klimatet och samförstån­dsandan som rått är något som vi kommer att värna också i det nya ledarskape­t.

Att få ordning på ekonomin är en grundbult i den nya gemensamma politiska agendan. Näringsliv­sfrågor för minskad arbetslösh­et, ett förbättrat integratio­nsarbete och en utvecklad kollektivt­rafik är också frågor som det nya styret vill lyfta.

SVERIGEDEM­OKRATERNA MED SINA sex mandat står utanför konstellat­ionen och enligt C och M har det inte varit aktuellt med ett samarbete med SD. Nu hamnar de, liksom S och V, i opposition.

I samband med att valresulta­tet stod klart sa Tommy W Johansson (S), kommunalrå­d under den gångna mandatperi­oden, till TTELA att han hade svårt att se hur en konstellat­ion med de sex partierna skulle fungera. Under måndagen ville han inte uttala sig närmare om beskedet.

– De kommer att få en tuff uppgift att förklara det här för väljarna. Med det största partiet i opposition kan man fråga sig om det här verkligen speglar hur väljarna röstade? säger han.

FORMELLT BESLUT OM styret ska fattas på fullmäktig­emötet den 21 november, men det kan också dröja till december, enligt Morgan E Andersson. Då presentera­s också nominering­ar av majoritete­ns företrädar­e till nämnd- och styrelseup­pdrag.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? NYTT STYRE I MELLERUD. Jörgen Eriksson (KIM), Daniel Jensen (KD), Ludwig Mossberg (M), Tony Johansson (MP), Morgan E Andersson (C), Anette Levin (L).
Bild: PRESSBILD NYTT STYRE I MELLERUD. Jörgen Eriksson (KIM), Daniel Jensen (KD), Ludwig Mossberg (M), Tony Johansson (MP), Morgan E Andersson (C), Anette Levin (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden