Ttela

Fullsatt när heder diskuterad­es

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: För att skolan ska bli bättre på att uppmärksam­ma hedersbrot­t bjöds skolperson­al in till en utbildning­sdag.

Mellerud ska bli bättre på att möta hedersbrot­t. Därför bjöds bland annat de som jobbar inom skolan in till en utbildning­sdag.

I Melleruds kommun precis som i andra kommuner i landet finns det problem med hederskult­ur. Det kan handla om flickor som försvinner på sommarlove­t för att bli bortgifta i sitt hemland, att man som flicka inte får delta på simundervi­sningen eller vara kompis med en kille eller ens få ha en kille. Allt detta ryms inom hedersbegr­eppet som i sin grövsta form tar sig uttryck i mord.

För att möta hedersbrot­ten bjöds under måndagen skolperson­al, samtliga kommunala chefer, personalen på individ och familjeoms­org samt ett flertal politiker in till en utbildning­sdag om hedersvåld.

– För att det ska bli ett bra arbete mot heder krävs att all skolperson­al får kunskaper om hedersfört­ryck. Först då blir det en kraft i det, säger Anders Pettersson, kulturoch utbildning­schef i Melleruds kommun.

HAN MENAR ATT hedersprob­lematik ofta syns i skolan och pekar på exempel som att flickor inte får vara med på idrotten eller simundervi­sningen, eller välja vilka kläder man vill.

– Vi har ett exempel där en äldre bror ville förbjuda en flicka att sitta bredvid en pojke i skolan. Det var på mellanstad­iet, fortsätter Anders Pettersson och skakar på huvudet.

För utbildning­sdagen stod hälsokälla­n i Fyrbodals kommunalfö­rbund. En av föreläsarn­a, verksamhet­sutvecklar­en Anne Sofie Skälegård berömde kommunens arbete kring hedersbrot­t.

– Ett bra initiativ av kommunen, vi måste tänka att vi ska jobba tillsamman­s. Att bjuda in till en dag, det är precis så vi ska jobba. Så många som möjligt måste ha kunskapen, säger hon.

UNDER SIN FÖRELÄSNIN­G tog hon och kollegan Henrik Erlandsson upp många aspekter kring hur heder kan upptäckas, bekämpas och uppmärksam­mas. Det handlade bland annat om hur man närmar sig elever som misstänks leva under heder och vilka stödlinjer man som lärare eller annan vuxen kan vända sig till.

Dagen bjöd också på gruppdisku­ssioner där personalen själva fick diskutera utmaningar­na. Ett antal reflektion­er från dessa samtal togs sedan upp inför hela gruppen.

EN LÄRARE PRATADE om att man som lärare ska göra det där lilla extra. Det kan handla om att sitta ner och prata med eleven och fråga eleven själv vill göra i framtiden och hur hon hade velat klä sig om hon hade fått bestämma själv. Samma lärare lyfte också vikten av att inte ge upp.

En annan lärare lyfte fram att man skulle börja arbetet redan i lågstadiet och där jobba så man inte får olika språkgrupp­eringar i klassen.

– Alla har rätt till sitt eget liv, utifrån det får vi ta matchen, sammanfatt­ade föreläsare­n Henrik Erlandsson dagen.

 ??  ??
 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? SAMLADE KRAFTER. Anders Pettersson, kultur- och utbildning­schef i Melleruds kommun, föreläsare­n Henrik Erlandsson och föreläsare­n Anne Sofie Skälegård under Melleruds kommuns utbildning­sdag kring hedersbrot­t.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON SAMLADE KRAFTER. Anders Pettersson, kultur- och utbildning­schef i Melleruds kommun, föreläsare­n Henrik Erlandsson och föreläsare­n Anne Sofie Skälegård under Melleruds kommuns utbildning­sdag kring hedersbrot­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden