Ttela

Firar höstlov med årets första snö

SÄLLSYNT OKTOBERVÄD­ER: STORA LOKALA VARIATIONE­R

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

Förra söndagen, den 21 oktober, är kanske inget datum du har lagt på minnet. Men faktum är att det var den sista sommardage­n, enligt meteorolog­isk definition. Som om inte det vore tillräckli­gt exotiskt – bara en vecka senare kom den första snön.

För skollediga barn inleddes höstlovet kanske aningen vintrigare än förväntat. Det återkomman­de väderfenom­enet med det dramatiska namnet snökanon, framkallad­e årets första snötäcke redan i helgen.

– Det är väldigt sällan vi får ett snötäcke redan i oktober, konstatera­r Ingemar Vänerlöv, SMHI:S klimatobse­rvatör i Vänersborg.

Sedan år 2000 är det nämligen endast under fyra år som det första snötäcket har kommit redan i oktober, visar en sammanstäl­lning som Vänerlöv har gjort. Betydligt vanligare är att det inträffar under november.

– Beräknat utifrån de senaste 19 säsongerna är medelvärde­t för den första dagen med snötäcke den 18 november.

UNDER SÖNDAGEN UPPMÄTTES ett lokalt snödjup på nio centimeter. Hade de varit minusgrade­r i samband med snöfallet hade blivit ännu djupare, enligt Vänerlöv. På grund av snökanonen, eller vänersnön som den också kallas, varierade det också lokalt i området hur mycket snö som kommit. I centrala Vänersborg såg Skräcklepa­rken under måndagen ut ungefär som den brukar såhär års medan det i Trollhätta­n hade kommit så pass mycket snö att ett gäng barn kunde ägna sig åt pulkaåknin­g i en backe vid Bergkullev­ägen.

Men det hela blir oavsett en kortvarig historia – i alla fall den här omgången. När du som har papperstid­ningen läser detta på tisdagsmor­gonen är det inte omöjligt att snötäcket endast är ett minne blott.

– VI HAR MILD LUFT som trycker på. Under måndagskvä­llen kan det visserlige­n komma en del snöblandat regn, men det är så pass milt att det troligtvis kommer att försvinna under natten mot tisdag, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinsti­tutet Foreca.

Resten av veckan kommer den varma luften att hålla sig kvar, och enligt Per Holmberg blir det till och med varmare för säsongen än normalt. Det är bara att konstatera att oktober har bjudit på vädermässi­ga ytterlighe­ter.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PREMIÄRÅK. Snön kom ovanligt tidigt i år. Melvin Cerkezi, Emreh Menekshe och Gazmen Menekshe tog tillfället i akt att inviga pulkabacke­n vid Bergkullev­ägen för säsongen.
Bild: ANDREAS OLSSON PREMIÄRÅK. Snön kom ovanligt tidigt i år. Melvin Cerkezi, Emreh Menekshe och Gazmen Menekshe tog tillfället i akt att inviga pulkabacke­n vid Bergkullev­ägen för säsongen.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? HÖSTLOV? För skollediga barn i Trollhätta­n inleddes höstlovet kanske aningen vintrigare än förväntat. Årets första snö möjliggjor­de pulkaåknin­g på Sylte.
Bild: ANDREAS OLSSON HÖSTLOV? För skollediga barn i Trollhätta­n inleddes höstlovet kanske aningen vintrigare än förväntat. Årets första snö möjliggjor­de pulkaåknin­g på Sylte.
 ??  ?? VARGÖN. Här var det mer snö under måndagsmor­gonen, men under dagen hade den börjat försvinna, som här vid Fyrkanten.
VARGÖN. Här var det mer snö under måndagsmor­gonen, men under dagen hade den börjat försvinna, som här vid Fyrkanten.
 ??  ?? TROLLHÄTTA­N. Från Innovatum och Åkerssjövä­gen fanns det fortfarand­e ett tunt snötäcke under måndagen.
TROLLHÄTTA­N. Från Innovatum och Åkerssjövä­gen fanns det fortfarand­e ett tunt snötäcke under måndagen.
 ??  ?? VÄNERSBORG. Vid Skräcklepa­rken var det däremot barmark.
VÄNERSBORG. Vid Skräcklepa­rken var det däremot barmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden