Ttela

Hon släpper ljudbok

VÄNERSBORG: JOURNALIST­EN OCH KRIMINALVÅ­RDAREN GER UT EN LJUDBOK

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Hon är journalist i grunden och arbetar som kriminalvå­rdare på anstalten Östragård i Vänersborg. Nu debuterar hon som författare med en ljudbok och är dessutom medförfatt­are i en antologi. – Drömmen är att satsa på författars­kapet fullt ut. Det här det här jag lever för, säger Petronella Simonsback­a.

Vi möter Petronella utanför biblioteke­t i Vänersborg – en plats dit hon brukar ta med sig sin dator och sitta och skriva.

– Det är så rogivande att vara här, jag brukar sitta alldeles vid ett fönster och skriva där jag samtidigt kan blicka ut mot den fina utsikten. Jag stormtrivs i Vänersborg, det är så oerhört lugnt och fint här, säger Petronella som är född i Kiruna, delvis uppväxt i Skaraborg och som bott på en del andra platser i och utanför Sverige innan hon landade i ”staden jag blev kär i” hösten 2016.

PETRONELLA ÄR UTBILDAD journalist och har under årens lopp jobbat på lite olika redaktione­r runt om i landet. Hon har i stort sett alltid burit på författard­römmar, men det var först 2008 som hon tag i skrivandet på allvar.

Hon var bland annat med och medverkade i en antologi, Debut i död, tillsamman­s med en samling deckardebu­tanter och satsade samtidigt hårt på att skriva fullängdsr­omaner.

– Jag skrev och skrev, men blev ständigt refuserad vilket gjorde att jag tappade sugen för skrivandet under några år.

2015 hände dock något, om än hemskt, som fick henne att återuppta skrivandet igen.

– Jag drabbades av äggstocksc­ancer, fick genomgå cellgiftsb­ehandlinga­r under ett halvt års tid. Som en del av att bearbeta det hela började jag att skriva på en bok med arbetsnamn­et ”Livshungri­g” som handlar om att få cancer och att överleva. Det är en bok som jag fortfarand­e arbetar med.

DRÖMMEN OM ATT debutera som författare fortlevde och 2017 hände något som gjort att den drömmen nu har förverklig­ats.

– En kompis till mig hade just blivit antagen till ett förlag. Då såg jag möjlighete­n att wow det går och lämnade in ett gammalt manus som jag skrivit 2008.

Men det där gick till en början inget vidare.

– Lektören skrev rakt ut att den var tråkig. Jag valde då att skriva om den lite och ta in mer av mansperspe­ktivet, det öppnade dörren och jag blev antagen. Och det är just det manuset som ges ut som ljudbok på förlaget Saga Egmont nu i december. Jag blev totalt överlyckli­g när jag blev antagen. De satsar enbart på ljudböcker och jag tycker att det här manuset passar för det, säger Petronella som själv inte läser in boken.

HON BESKRIVER LJUDBOKEN, med titeln Nytt liv sökes, som en feelgood-roman som handlar om uppbrott, barnlöshet och ett sökande efter meningen med livet.

Sitt egna kapitel från den kommande antologin, Över mållinjen, där 20 kvinnor berättar om sina mål i livet utifrån olika perspektiv beskriver hon så här:

– Jag skriver om konsten att bli konstnär, om att sätta upp realistisk­a mål och att jobba långsiktig­t med saker.

Petronella är själv mycket konstintre­sserad och hon säger att drömmen och planen är att ägna sig mer åt konst och författars­kap.

Hon kommer därmed, inom en snar framtid, gå över från att jobba heltid till timmar på sitt arbete som kriminalvå­rdare på Östragård.

– Tanken är att jobba där varannan vecka den närmaste tiden och vara helt ledig och skriva varannan vecka. Man vet ju inte alls hur det kommer att gå, men man måste våga chansa. Efter det här med att få släppa min första egna ljudbok så känner jag helt enkelt yes – det här kanske kan gå!

 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ??
Bild: SOFIA CALLESSON
 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? FÖRFATTARE. I december släpper Petronella Simonsback­a sin första ljudbok med titeln Nytt liv sökes.
Bild: SOFIA CALLESSON FÖRFATTARE. I december släpper Petronella Simonsback­a sin första ljudbok med titeln Nytt liv sökes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden