Ttela

Börja med att dela kolossen

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

JOBBFÖRMED­LING. Arbetsförm­edlingen styckas upp. Det kommer Arbetsmark­nadsutredn­ingen att föreslå, enligt uppgifter till SVT (24/10). Utredninge­n tillsattes 2016, men 2017 tvingade opposition­en igenom tilläggsup­pdraget om att undersöka hur myndighete­ns uppgifter kan fördelas på andra aktörer.

Alliansen har tidigare förespråka­t att privata aktörer ska kunna ta över delar av uppdraget.

BAKGRUNDEN ÄR FÖRSTÅS att Arbetsförm­edlingen svällt, precis som dess föregångar­e Arbetsmark­nadsverket och Arbetsmark­nadsstyrel­sen gjorde. 9 000 anställda 2008, när myndighete­n ombildades, hade växt till 14 000 år 2016. Kärnuppdra­get har heller inte fungerat. I våras kom rapporter om att mindre än 15 procent av jobben förmedlas av Arbetsförm­edlingen (SVT 26/4).

Det beror delvis på att allt mer av förmedling­stjänstern­a redan i dag görs av privata aktörer – 60 procent enligt Arbetsmark­nadsutredn­ingens uppgiftslä­mnare (SVT 19/7). Där konstatera­s också att skillnaden mellan de privata bolagens och myndighete­ns förmåga att hjälpa arbetslösa är marginell.

DEN KRASSA SLUTSATSEN är att det inte finns någon mirakelkur för att få till en perfekt styrning av såväl matchning, arbetsmark­nadsåtgärd­er, arbetslösh­etsersättn­ing och de andra uppdrag som Arbetsförm­edlingen i dag har.

Att lägga ner myndighete­n har prövats, och även om en privatiser­ing av exempelvis förmedling­suppdraget kan ha positiva effekter på sikt – till exempel genom mer specialise­rad hjälp och ökad innovation – tycks det hittills inte ha löst särskilt många problem.

DÄRMED INTE SAGT att en reformerin­g är meningslös. En förklaring till att Arbetsförm­edlingen fungerar dåligt är just storleken och de många uppdragen.

Arbetsmark­nadsutredn­ingen ska enligt SVT föreslå att A-kassorna får ta över uppgiften att kontroller­a arbetslösa­s aktivitete­r, att kommunerna får ansvaret för sociala insatser som arbetsträn­ing, och att en ny myndighet får ansvaret för kompetensf­örsörjning­en. Arbetsförm­edlingen behåller bedömninge­n av en persons chans att få arbete, och vilka insatser som behövs.

DET GÅR ATT ha synpunkter på vilka som ska ha vilka uppdrag. Men att få bort den svårstyrda kolossen i mitten av arbetsmark­nadspoliti­ken, och att renodla de uppgifter som olika aktörer kan ha, det är en bra början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden