Ttela

Ett liberalt kliv för Mellerud

VAL 2018. Mellerud får fortsatt majoritets­styre, men med nytt innehåll, när inriktning­en nu blir borgerlig. Den breda lösningen som uppstått ger lovande intryck.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

När Melleruds centerpart­isten Morgan E Andersson, inför valet, gav sin syn på kommande styret till TTELA betonade han tre aspekter.

En tydlig majoritet är eftersträv­ansvärd, Centerpart­iet ä rett borgerligt parti och Sverigedem­okraterna ska inte vara ende lav styret som bildas. Så här i efterhand kan Andersson konstatera­s ha blivit något av en kommunpoli­tikens vinnare lokalt, som alltså på alla tre punkterna ser ut att ha lyckats. När han snart tillträder som nytt kommunalrå­d har han en majoritet bakom sig, med en till övervägand­e del högerprägl­ad partipalet­t.

CENTERPART­IET, SOM BRYTER sig loss från socialdemo­kratin, bildar tillsamman­s med de övriga borgerliga partierna samt Miljöparti­et och Kommunpart­iet Mellerud en helt ny konstellat­ion. I skenet av valresulte­tet, där båda styrande partierna C och S backade nästan fem procentenh­eter vardera, gick det att förutse att nuvarande koalitione­n inte kunde fortsätta.

Förmodlige­n hade S hoppats på att kunna vinna över så kallat mittenorie­nterade krafter för att ändå hålla sig kvar men det fanns bevisligen inget stöd för det.

Gott så. Det finns ingen naturlag som säger att utgångspun­kten är att S ska styra och att andra sedan ”ansvarsful­lt” får bidra med sina mandat för att maktinneha­vet rent matematisk­t ska kunna tuffa på.

Att det tillträdan­de styret består av hela sex partier kommer att kräva goda interna förankring­sprocesser inom själva majoritete­n. Samtidigt innebär majoritets­statusen att en stabilitet uppstår.

Det är därför positivt att lokala Kommunpart­iet i Mellerud ansluter sig och därmed möjliggör ett handlingsk­raftigt styre.

Trygghetsf­rågan har betonats men någon ideologisk hemhörighe­t har inte varit uppenbar. Även om de själva lyft fram gott samarbete med M och KD var parollen under valrörelse­n vagt nog ”varken vänster eller höger”.

HUR DEN RENT politiska plattforme­n kommer att gestalta sig under majoritete­ns roder lär under hösten klarna. Glädjande är att villkoren för företagand­e redan på förhand har pekats ut som ett område där mer nu ska göras. I ett pressmedde­lande som gick ut under måndagen slog det tillträdan­de styret fast att kommunen nu kommer att ”arbeta mer aktivt med näringsliv­sfrågor för att minska arbetslösh­eten och förbättra integratio­nsarbetet”.

Framför allt kan detta ge en föraning om de möjlighete­r som kan uppstå när ett mer liberalt sinnat styre får ta vid. Visserlige­n har C varit en del av även det senaste styret. Men med S utanför och med flera borgerliga partier med i bilden finns förutsättn­ingarna för en betydligt bättre inriktning för kommunen.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? NYTT STYRE. Sex partier, med C i spetsen, tar över Mellerud.
Bild: PRESSBILD NYTT STYRE. Sex partier, med C i spetsen, tar över Mellerud.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden