Ttela

Undernärin­g stort problem för äldre

-

Svar på ”Undernärin­g – folkhälsop­roblem ingen talar om”, 18 oktober, Siv Gustavsson SPF Seniorerna.

Jo, undernärin­g är ett stort problem för äldre. Du har nog missat att jag som representa­nt för det lokala partiet Trollhätta­ns Framtid diskuterad­e problemet i Kommunfull­mäktige för en tid sedan. Att komma till rätta med undernärin­g genom insatser enbart på matområdet fungerar oftast inte. Först måste orsaken till dålig aptit åtgärdas. Ett enkelt arbetssätt är att göra en strukturer­ad symtomskat­tning och ställa den mot läkemedels­behandling­en. Vid nedsatt hälsa är dålig aptit ett vanligt symtom.

En specialist kan lätt avgöra om den dåliga aptiten går att förbättra genom ändrad medicinsk behandling. En kostnadsef­fektiv lösning är då en grundlig läkemedels­genomgång av oberoende specialist på äldres behandling.

Vi hade fyra gånger så många äldre i Trollhätta­n som var utskrivnin­gsklara 2017 från sjukhus jämfört med snittet i Stockholms läns kommuner. Orsaken är att vårdcentra­lerna ofta inte ger behandling enligt dagens riktlinjer, vilket medför att många läggs in på sjukhus i onödan. Om många läggs in i onödan blir det självklart många som sedan skrivs ut.

Tyvärr var det för få som röstade på Trollhätta­ns och Regionens framtid i valet. Båda partierna kämpade i valet för de här frågorna. Maj-britt Elmvik,

leg apotekare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden