Ttela

”Komiskt” att erbjuda narkomaner gratis sprutor

- VIOLA

Sämre och sämre vård är att vänta, från Nu-sjukvården och speciellt på Näl. Och det är vi skattebeta­lare som får stå för kostnadern­a. Vårdperson­al ska sägas upp och det innebär, att de som blir kvar får mer arbete att utföra och med det resultatet att än fler vårdperson­al bränner ut sig i arbetslive­t. Samt med resultatet att det blir större kostnader för samhället.

SAMTIDIGT OFFRAS MÄNGDER av pengar, för att ge sprutnarko­maner råd att fortsätta med sitt missbruk genom att erbjuda dessa gratis byte av sprutor. Detta fordrar personal och pengar. Både till att rena sprutor och till personal. Den personalen kunde sitta hos gamle Göran eller lilla Agda. Hålla deras händer då dessa är gamla och oroliga inför en operation. Eller ska vi inte längre erbjuda äldre vård?

Rätt komiskt att erbjuda sprutnarko­maner gratis sprutor. Så att de kan gå på området och knarka. Ett område som har gjorts till ett rökfritt område. Så att rökare utan narkotikam­issbruk avstår från att skräpa ner och förgifta luften med sina cigaretter. Så kommer frågorna så klart och förhoppnin­gsvis bli besvarade med saklig ton.

Hur många avdelninga­r ska stängas? Vilka patienter blir lidande, förutom de patienter på de psykiatris­ka avdelninga­rna? Vilka redan i dag betalar med att ligga i korridorer­na då det fattas personal och lokaler. Eller ska till och med somatiska patienter drogas ner så att de kan ”vårdas” hemma utan att de klagar och så att deras anhöriga slipper känna skuld då de inte klarar av vårdandet.

Ett par viktiga saker i sammanhang­et är ytterst angeläget att notera. Nämligen att de flesta narkomaner och därtill sprutnarko­maner inte är kapabla att arbeta och därmed bidra till den gemensamma skatten. De är oftast kriminella och kräver hela tiden andras uppmärksam­het. Oftast i form av att få ”bidrag”, från andras plånböcker.

MED ANDRA ORD kommer området runt omkring Näl, att bli än otryggare och farligare att vistas i – även på dagtid – än den kan vara i dag på natten. Så blir frågan till politikern­a. Vad sysslar ni med? Det viktigaste är ändå frågan. Hur tänker ni över huvud taget? Sist jag kollade så är det förbjudet enligt svensk lag, att ens bruka narkotika. (Narkotikas­trafflag (1968:64) till och med SFS 2016:488). Logiken tack! Och observera att inte alla patienter inom psykiatrin, är farliga narkomaner och ska straffas av samhället.

 ?? Bild: MARTINA HOLMBERG/TT ?? MISSBRUK. Mängder av pengar offras för att ge sprutnarko­maner råd att fortsätta med sitt missbruk genom att erbjuda dessa gratis byte av sprutor, skriver debattören.
Bild: MARTINA HOLMBERG/TT MISSBRUK. Mängder av pengar offras för att ge sprutnarko­maner råd att fortsätta med sitt missbruk genom att erbjuda dessa gratis byte av sprutor, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden