Ttela

Landbogård­en får hyresrätte­r

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Åtta av 20 serviceläg­enheter på Landbogård­en ska bli vanliga hyresrätte­r, det har omsorgsnäm­nden bestämt.

För fem år sedan klubbade kommunfull­mäktige en äldreboend­eplan, som bland annat säger att omsorgens serviceläg­enheter på sikt ska bli vanliga bostäder för äldre.

Sedan dess har serviceläg­enheter på flera platser blivit trygghetsb­oende eller seniorboen­de.

PÅ LANDBOGÅRD­EN i Åsaka finns 20 serviceläg­enheter, som de boende fått genom biståndsbe­slut. Nu har omsorgspol­itikerna bestämt att åtta av dessa ska lämnas över till kommunala bostadsbol­aget Eidar,

”Vi tror att det här blir väldigt bra”

ANN-CHRISTIN HOLGERSSON

och hyras ut som seniorbost­äder. Det innebär att hyresrätte­rna kan hyras av invånare över 70 år.

– Det finns behov av lägenheter där, för människor i Åsaka och Norra Björke som vill lämna sina hus innan de blir i behov av särskilt boende. Landbogård­en har matserveri­ng och träffpunkt – vi tror att det här blir väldigt bra, säger omsorgsnäm­ndens ordförande Ann-christin Holgersson (S).

DE LÄGENHETER EIDAR kommer att ta över ligger på rad. De som bor där kommer att erbjudas flytta till en annan serviceläg­enhet eller att bo kvar med vanligt hyreskontr­akt. Enligt Ann-christin Holgersson blir skillnaden inte så stor, hemtjänste­n utför insatser i såväl serviceläg­enheter som seniorbost­äder.

– Det som förvaltnin­gen tittar på är vem som ska rycka ut nattetid på trygghetsl­arm från en seniorbost­ad, om det ska bli Nattpatrul­len eller personal på Landbogård­en; det är inte klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden