Ttela

Välkända föreläsare på årets hbtq-dagar

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

För tredje året i rad håller Studentkår­en vid Högskolan Väst på onsdag och torsdag hbtq+-dagar, den här gången i ny tappning. Välkända föreläsare och ett samarbete med Högskolan Väst är två av årets nyheter.

På olika sätt kommer könsroller, jämställdh­et, sexualitet och transsexua­litet att lyftas. Hbtq+ är en uppgraderi­ng av tidigare hbtqdagar som hållits av Studentkår­en vid Högskolan Väst flera år.

– Vi vill bidra till ett öppnare samhälle och en bättre miljö i och utanför skolan där alla människor accepteras för den de är oavsett vad, förklarar Ina Larsson, vice ordförande i Studentkår­en vid Högskolan Väst.

EN AV ÅRETS nyheter är att evenemange­t kommer gästas av föreläsare. Föregående år har Studentkår­en, på egen hand, stått vid montrar i högskolans lokaler och belyst ämnet genom att prata med förbipasse­rande och arrangerat tävlingar.

I samråd med Högskolan Väst har programmet­s innehåll nu utvecklas.

SAMARBETE HAR SKAPAT möjlighete­r att kunna bjuda in gästförelä­sare och göra en gedigen satsning på marknadsfö­ring, som i sin tur fick stor genomslags­kraft, även utanför skolans väggar.

– Vi har fått otroligt mycket bra respons och väldigt många som är intressera­de av att delta. Samarbetet med högskolan har verkligen gynnat alla parter. Det är väldigt kul att evenemange­t fått så stor uppmärksam­het från allmänhete­n, säger Ina Larsson.

MARK LEVENGOOD ÄR en av gästförelä­sarna som besöker årets hbtq+. Under en timme kommer han att prata om viktiga frågor som, enligt honom själv, människor bör ställa sig själva för att tillsamman­s blicka mot en ljusare framtid.

Evenemange­ts andra gästförelä­sare är Susanne Hägglund. Inför fjolårets West Pride framförde hon föreläsnin­gen ”Mannen som inte visste hur en var en man och därför måste DÖ!”, en föreläsnin­gen som redan då rörde flera i publiken till tårar.

NU FRAMFÖR SUSANNE föreställn­ingen under hbtq+ på Högskolan Väst och kommer ta med publiken på en resa genom könsroller, kroppshat, känslan av att inte känna sig normal och längtan efter att få höra till.

Tillställn­ingen avslutas med en kväll på hbtq+pub som arrangeras helt av ideella krafter som utöver det, varit en avgörande del av arbetet.

– STUDENTKÅR­ENS ARBETE är ideellt och det är fantastisk­t att vi har så många som jobbar med det här på sin fritid helt gratis. Utan dem hade det här inte varit möjligt.

I nuläget är hbtq+s huvudsakli­ga målgrupp studenter och personal på högskolan.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? HBTQ I FOKUS. I veckan satsar Studentkår­en på två dagar med hbtq+. Nytt för i år är bland annat samarbetet med Högskolan Väst.
Bild: STEFAN BENNHAGE HBTQ I FOKUS. I veckan satsar Studentkår­en på två dagar med hbtq+. Nytt för i år är bland annat samarbetet med Högskolan Väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden