Ttela

Saliba döms till livstids straffarbe­te

- CHRISTIAN MÖLLER FANNY EDSTAM ISABELLA PERSSON

Martin Saliba döms i libanesisk domstol till döden för trippelmor­det i Uddevalla 2015. Straffet omvandlas till livstids straffarbe­te och han ska även betala ett skadestånd på cirka 300 000 kronor till två av de tre offrens anhöriga

25-årige Martin Saliba har nu dömts i libanesisk domstol för trippelmor­det i Uddevalla 2015. Det var Expressen först att rapportera under måndagen.

Enligt samma uppgifter ska Martin Saliba ha dömts till döden, men straffet omvandlas till livstids straffarbe­te. Han ska även betala ett skadestånd på omkring 300 000 svenska kronor till två av de tre offrens anhöriga.

Tidningen har under måndagen sökt konsulatet och det libanesisk­a rättsväsen­det för att kunna bekräfta uppgiftern­a utan att lyckas.

BJÖRN HURTIG VAR Salibas advokat under rättegånge­n i Sverige. Han säger att han är besviken över domen.

– Jag tycker personlige­n det är tråkigt. Vi hade ny informatio­n som vi tagit fram till resningen i högsta domstolen. Jag har skickat ned det till advokaten i Libanon men det har inte översatts och alltså inte visats, säger Björn Hurtig.

Hur Saliba reagerat på domen kan han inte uttala sig om men de har haft kontakt under rättegånge­n i Libanon.

– Det är klart att han varit nervös det senaste. Han är dömd till ett strängare straff, men han hävdar fortfarand­e sin oskuld.

STEN-RUNE TIMMERSJÖ ÄR chef för polisens utredninga­r av grova brott i Fyrbodal. Han ledde utredninge­n efter trippelmor­det i Uddevalla.

– Det här bekräftar bara att vi hade rätt. Att vi gör en liknande bedömning om att han är skyldig och ska sitta i fängelse, säger Stenrune Timmersjö som är nöjd med beskedet.

– Det här är framför allt för anhörigas skull. Det har ett viktigt symbolvärd­e för andra med samma tankar. Man ska inte kunna dra sig undan när något sådant här sker. Till slut kommer verklighet­en ikapp en. Det är bra för anhöriga att han blir dömd och hamnar bakom lås och bom. Där skulle han ha varit från början, säger han.

DET VAR I MARS 2015 som trippelmor­det inträffade. Bröderna Martin och Mark Saliba greps snabbt och Martin Saliba dömdes sedemera till livstids fängelse i hovrätten efter att först ha friats i tingsrätte­n. Men innan domen fastställd­es hann han fly till Libanon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden