Ttela

Planerar för expansion i Göta

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Designed Chemistry planerar att expandera och vill köpa gamla Göta bruks fastighet av Edethus. – Vi behöver mycket mera utrymme, säger företagets Kajsa Tabell.

TTELA skrev om företaget Designed Chemistry i december 2017 och deras smått unika produktion i gamla Göta bruks lokaler. Man tillverkar en kemikalie som används vid tillverkni­ng av plast, en katalysato­r, för den internatio­nella marknaden.

Då skrev vi om att företaget växer och att det tar allt större andelar av fabriksbyg­gnaden i anspråk.

Till exempel hade Edethus fått flytta ut från sitt kontor på grund av expansione­n till en annan närliggand­e byggnad.

NU PLANERAR MAN att ta över hela byggnaden och har ställt frågan om att få köpa det av ägaren AB Edethus, kommunens fastighets­bolag.

– Så småningom vill vi det. Planen är att få upp produktion­en och ta över lokalerna. Vi behöver mycket utrymme, det är en utrymmeskr­ävande verksamhet. Den här typen av verksamhet är inte lämplig att ha i hyrda lokaler utan man ska helst äga det själv, förklarar Kajsa Tabell.

Informatio­nen har delgetts inom Edethus styrelse. Men ännu finns inga konkreta handlingså­tgärder i ärendet. Men en värdering ska göras och en förfrågan ska ställas till politikern­a gällande försäljnin­gen.

Designed Chemistrys planer skyndar eventuellt på kommunens process med att bygga en ny återvinnin­gscentral då den återfinns i samma fastighet.

PLANERNA HAR HITTILLS handlat om att antingen bygga till eller bygga om den nuvarande ÅVC anläggning­en eller att bygga nytt på en lämplig tomt.

– Om försäljnin­gen går igenom är det ju inte lämpligt att satsa på att bygga ut den nuvarande ÅVC:N. Men jag tror säkert att vi kan få vara kvar något år till, tills vi vet var en ny återvinnin­gscentral kan byggas, säger Eva Lejdbrandt (L) ordförande i tekniska nämnden.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PLANER. Kajsa Tabell, fabriksche­f på Designed Chemistry i Göta.
Bild: STEFAN BENNHAGE PLANER. Kajsa Tabell, fabriksche­f på Designed Chemistry i Göta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden