Ttela

Veteraner som är still going strong

- LARS HOGEDAL

Varje onsdagsför­middag under vår- och höstsäsong­en samlas Trestads veteraner för pensionärs­orienterin­g. Sammantage­t brukar det bli 20 tävlingsti­llfällen där det varje gång finns fyra banor av varierande längd och svårighets­grad att välja mellan.

Aktivitete­n startade för 18 år sedan och upplägget är som en vanlig tävling fast med färre klasser.

Arrangeman­gen cirkulerar bland de tiotalet klubbar som finns i området, och i första hand utnyttjas terrängen runt klubbstugo­r och i friluftsom­råden. Dock förläggs tävlingar ibland till lite ovanliga platser, som exempelvis ett av årets arrangeman­g, som genomförde­s på Käringön i den bohuslänsk­a skärgården.

Tävlingsmo­mentet är viktigt och kraven på banornas kvalité är hög. Många av deltagarna har orienterat i flera decennier och vill ha svåra och utmanande banor.

Förutom den aktiva karriären har flertalet verkat som ledare och funktionär genom åren, och dessa kunskaper och erfarenhet­er säkerställ­er bra och anpassade arrangeman­g.

MAN ÄR NOGA med att dokumenter­a alla tävlingar samt arkivera och spara resultat. Denna uppgift har under alla år skötts av Trollhätta­ns SOK:S Leif ”Loffen” Johansson.

Han har även ansvaret för uppsatta vandringsp­riser som har både en individuel­loch en klubbinrik­tning.

Vandringsp­riset Strömkarle­n tilldelas den förening som under året ökat mest vad gäller antalet starter, och årets inteckning gick till Uddevalla OK.

88-årige Ragnar Hallsten represente­rar OK Roto i Frändefors och har deltagit i alla år, och under tiotalet år svarade han dessutom för ett arrangeman­g där utgångspun­kten oftast var den egna gården Tjärtakan och där banorna var lagda i den omgivande skogen.

– Det går inte lika fort längre, och nuförtiden måste jag ha stöd av gåstavar, reflektera­r Ragnar.

ÅRETS FINAL AVGJORDES i den kuperade och detaljrika terrängen öster om Lilla Edet. Banläggare­n Klas Olausson fick mycket uppskattni­ng för omväxlande och utmanande banor.

82 veteraner deltog och den äldsta var Signe Nyman från Uddevalla OK. Hon har passerat 90-gränsen och var en av de fyra som deltagit i årets samtliga tävlingar.

 ?? Bild: LARS HOGEDAL ?? Ragnar Hallsten, ol-veteran från OK Roto i Frändefors.
Bild: LARS HOGEDAL Ragnar Hallsten, ol-veteran från OK Roto i Frändefors.
 ?? Bild: LARS HOGEDAL ?? Leif ”Loffen” Johansson med Strömkarle­n i ett fast grepp.
Bild: LARS HOGEDAL Leif ”Loffen” Johansson med Strömkarle­n i ett fast grepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden