Ttela

Nerverna krullar

SCEN: PERNILLA AUGUST ÄR TILLBAKA PÅ DRAMATEN

-

15 år efter att hon lämnade nationalsc­enen är Pernilla August tillbaka på Dramaten. Med en dramatiser­ing av Linn Ullmanns hyllade roman om sina kända föräldrar vill August få publiken att reflektera över sina egna liv och kärlekar.

Det är inte så himla lätt att leva. Inte att vara förälder heller. Det är inte så lätt att vara barn, och det är inte så lätt att bli gammal. De flesta som läst författare­n Linn Ullmanns uppväxtrom­an, De oroliga, reflektera­de nog över precis dessa svårighete­r, och det är vad Pernilla August också hoppas ska ske när romanen nu sätts upp som pjäs på Dramaten i Stockholm.

– Alla har varit barn, många har varit eller är mammor och pappor. Det är saker man hela tiden tänker på: ”Räcker jag till som mamma, hur var min relation till mina föräldrar, hur är jag i relation till mina barn?”. Allt det där är så allmängilt­igt,

och viktigt att vi belyser, säger August när det återstår drygt en vecka till urpremiäre­n.

I Ullmanns roman nämns inga namn. Där finns Flickan, Mamman och Pappan – inte Linn (Ullmann), Ingmar (Bergman) och Liv (Ullmann). Så vill även Pernilla August ha det i sin version, där hon regisserar tre kvinnoroll­er. Den specifika familjen Bergman/ullmann lyser med sin frånvaro.

– Jag har tagit bort så mycket som pjäsen tillåter av den familjen. Det är en så vacker och bra text utan det där rastret som vi har så otroligt mycket av ändå. Det är ju bortlyft i boken också, säger August.

DE OROLIGA ÄR Pernilla August debut som teaterregi­ssör, och även en återkomst till Dramaten. Hon lämnade huset 2002 efter att ha spelat i just Ingmar Bergmans sista pjäs Gengångare. Det blev avskedsför­e-

 ??  ?? BERÖRANDE PJÄS. ”Den är så vacker och samtidigt berörande. Det är den för att den berör allas våra problem”, säger blir pjäs på Dramaten.
BERÖRANDE PJÄS. ”Den är så vacker och samtidigt berörande. Det är den för att den berör allas våra problem”, säger blir pjäs på Dramaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden