Ttela

Vad betyder det när politiker satsar?

- MAX ESKILSSON Ledarskrib­ent

Det är så vanligt att man inte tänker på det. Inom politiken talar man gärna om satsningar. Att politiker har lätt för att till uttrycket kan tyckas naturligt. För att få finnas kvar i demokratib­ranschen behöver väljarna tillika medborgarn­a övertygas om att man minsann har omvandlat idéer till handling och, om bara rösterna lyckas hamna rätt, är beredd att göra det igen inom utpekade områden. Det blir också ett tacksamt sätt för förvaltnin­gar att visa på handlingsk­raft.

När Melleruds kommun på sin hemsida pedagogisk­t ska beskriva hur kommunpoli­tik fungerar förklaras att det är de folkvalda som ”beslutar hur kommunen ska organisera­s och vad det ska satsas på”.

Utbildning­sförvaltni­ngen i Trollhätta­n tog nyligen på sig att utreda verktyg mot skolsegreg­ation och då nämnde tjänstemän­nen själva att det som behövs är ”satsningar på skolan, satsningar som skapar likvärdiga förutsättn­ingar”.

SÄRSKILDA INSATSER I form av helhetsgre­pp behöver på inget sätt vara fel. Något skevt uppstår däremot i och med det lättvindig­a användande­t av uttrycket. Det handlar här inte om att märka ord. Men formulerin­gar har betydelse.

Det är långt ifrån självklart att det ger ett betryggand­e intryck när politiken går in och talar om att göra specifika specialans­trängninga­r genom just begreppet ”satsning”. Klangen blir helt enkelt en annan än när ”åtgård” och ”omfördelni­ng” används.

Framför allt passar uttrycket in i näringsliv­ssammanhan­g: Företag kan ägna sig åt en giv för att visa på krafttag och det kan handla om att förstärka en del av en verksamhet. Desto märkligare blir det när offentlig sektor använder samma uttryck. Skattepeng­ar ska användas effektivt och garantera god service. Utan att göra en fultolknin­g av politikers ambition att vilja väl vilar en ofrånkomli­g nu-kör-vi-mentalitet över uttrycket, som inte gärna signalerar välavvägt hänsynstag­ande till offentliga medel.

DET ÄR BRA att vara tydlig om vad för frågor ett parti eller kommun riktar särskilt ljus på för tillfället eller inför ett val. Problemet med lockelsen i ordet satsning är att det inför invånare och väljare premierar budskap som handlar om just förstärkni­ngar, där politiken kan applådera sig själva för att gå in och givmilt ge befolkning­en något eller ställa till rätta.

Ibland är det bästa för offentliga sektorn att inom vissa områden träda tillbaka och ibland behöver skattesats­er tryckas ned. Med rådande språkjargo­ng får liberalt sinnade politiker svårare att hävda sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden