Ttela

Dags att avskaffa enprocents­målet

BISTÅND. Ett av statens budgetområ­den sticker ut. En pengapåse ska helt enkelt spenderas. Det är dags att avskaffa enprocents­målet för bistånd.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Man börjar inte med att fråga sig vilka mål man har, vad man vill uppnå, och vad det kommer att kosta att nå målen. I stället börjar man med att en pengapåse ska fördelas.

Enprocents­målet skapades 1968. 50 år senare har biståndet både förändrats och förvandlat­s till en jätteindus­tri. Som förre ambassadör­en Lars Anell skriver i “Enprocents­målet – en kritisk essä” var bistånd på 60-talet starkt förknippat med bilaterala krediter och gåvobistån­d till länder och Fn-organ.

I dag sker tusentals projekt inom allt från demokrati och jämställdh­et, infrastruk­tur, humanitär hjälp, miljö och hälsa.

BISTÅNDSBU­DGETEN VÄXTE 2018 med runt 6 miljarder, till totalt 43 miljarder. Merparten av dessa pengar handläggs av biståndsmy­ndigheten Sida, med cirka 800 anställda. Under hösten förra året varnade myndighete­ns generaldir­ektör Carin Jämtin för att ökningen skulle göra det till en “utmaning” att spendera pengarna (SVD 24/10 -17).

Det visar på det absurda i enprocents­målet. Biståndspo­litiken fokuserar inte på frågor som hur vi bäst kan hjälpa och var våra pengar gör mest nytta, utan på att göra av med pengarna innan året är slut. I Anells essä refereras bland annat en studie från 2002 av Nobelprist­agaren Elinor Ostrom, där två tredjedela­r av de Sida-medarbetar­e som intervjuad­es uppgav att de kände press från sina chefer i att få iväg pengarna.

DET INNEBÄR INTE att biståndet saknar resultat. I Sidas genomgång av vad biståndet gick till 2017 finns positiva och tydliga exempel. Svenska biståndspe­ngar har hjälpt till att utbilda 4 500 barnmorsko­r i Etiopien, att formaliser­a äganderätt­en för 7 800 bönder i Guatemala, och att minska S:t Petersburg­s utsläpp i Östersjön med 138 ton biologiskt material.

Tyvärr är sådana konkreta resultat undantagen i biståndsbr­anschen. En stor del av Sidas resurser går visserlige­n till kontroller och utvärderin­gar, men de begränsar sig i de flesta fall till att konstatera om pengarna använts eller inte – inte vilken nytta de gjort.

Som en ny avhandling från Linda Engström vid SLU visar riskerar också biståndet att ha negativa effekter. Ett projekt som skulle göra jordbruket i Tanzania mer storskalig­t och effektivt har på grund av dålig styrning och undermålig lokalföran­kring lett till att bönder slutat odla träd och fleråriga grödor. Detta eftersom de sedan 2011 fått höra att de ska tvingas flytta, mot ekonomisk kompensati­on.

DET ÄR INTE säkert att sådana negativa effekter försvinner om man skrotar enprocents­målet.

Men det visar att biståndet behöver en bättre styrning, mindre fokus på att “få iväg pengarna”, och en tydligare koppling till erfarenhet och resultat.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD / TT ?? VÄXER. Biståndsbu­dgeten ökade 2018 till 43 miljarder.
Bild: VILHELM STOKSTAD / TT VÄXER. Biståndsbu­dgeten ökade 2018 till 43 miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden