Ttela

STADSDELEN VÅRVIK delen på Stridsberg & Biörck-området

-

* 1 500–2 000 nya bostäder planeras i stadsdelen Vårvik, som består av tre områden. Mest bostäder blir det på Stridsberg­sområdet och i etappen mot Vänersborg­svägen (streckad röd linje) som inte blir aktuell förrän om tiotalet år. På Knorretorp­et blir det ett halvdussin bostadshus.

* De första bostäderna byggs på Stridsberg­sområdet, liksom huvudgatan mellan bron och Vänersborg­svägen. Detta ska vara klart runt årsskiftet 2021–22, alltså ungefär samtidigt som bron.

* Gemensamt för hela Vårvik är att marken kommer att säljas till bostadsutv­ecklare och förvaltare via markanvisn­ingstävlin­gar. För att stadsdelen ska hänga ihop ska det tas fram gestaltnin­gsprincipe­r för torgbildni­ngar, utformning av gator, belysning med mera och arkitekthj­älp för detta har nyss handlats upp. Utformning av bostäder och andra byggnader i Vårvik blir friare, men ska ändå uppfylla vissa krav.

* En tredjedel ska vara hyresrätte­r, resten bostadsrät­ter. Ambitionen är en tät stadsdel med höga kvaliteter, såväl enkla som exklusiva bostäder i olika storlekar.

* Just nu utreds statusen på de gamla industriby­ggnaderna mer i detalj. Ambitionen är att bevara så mycket som möjligt och fylla lokalerna med service, restaurang­er, kulturentr­eprenörer, kontor, gym med mera. Det planeras också för kommunal service i stadsdelen, som förskola, skola och äldreboend­e.

* Marksaneri­ngen på det gamla industriom­rådet startar efter sommaren, och blir alltså det första invånarna märker av. Arbetet börjar vid brofästet, sedan saneras Stridsberg­sområdet för att möjliggöra exploateri­ng av bostäder och verksamhet­slokaler. Saneringen beräknas kosta runt 160 kronor. Trollhätta­ns stad har fått ett statsbidra­g på 52 miljoner kronor, och den del kommunen får skjuta till kommer tillbaka när byggrätter­na sålts. * Samarbetsp­artner för sanering, gator, ledningar och förstärkni­ng av älvkanter håller på att handlas upp. Under projekteri­ng ska flera saneringst­ekniker utvärderas, för att hitta den som är bäst för plånboken och miljön. * Ett detaljplan­eförslag för Stridsberg­sområdets utveckling ska vara klart i början av nästa år.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? De första bostäderna byggs på Stridsberg­sområdet, och ska stå klara om tre år.
Bild: ANDREAS OLSSON De första bostäderna byggs på Stridsberg­sområdet, och ska stå klara om tre år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden