Ttela

Körde i 150 på cykelväg – åtalas

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

En påverkad 18-åring stal en bil en augustinat­t och försökte köra ifrån en patrullera­nde polisbil. Bland annat gick den vådliga färden på en liten smal väg för cyklar i 150 kilometer i timmen. Nu åtalas ynglingen misstänkt för bilstöld, olovlig körning, grovt rattfyller­i och brott mot knivlagen.

Den unge mannen hade festat natten mellan den 5:e och 6:e augusti och ville ta sig hem från centrala Mellerud till sin hemort utanför köpingen.

Under sin promenad såg han en bil på en parkering, där nycklarna satt i. Han tog bilen och körde iväg. Ganska snart blev han uppmärksam­mad av en patrullera­nde polisbil, som följde efter och försökte stoppa honom.

MEN BILTJUVEN BLEV då så rädd att åka fast, så han gasade istället och en jakt inleddes i centrala Mellerud, på både bil- och cykelvägar.

Emellanåt gick det hela i väldigt hög fart och mannen den stulna bilen höll vid några tillfällen också på att tappa kontrollen över fordonet.

Jakten fortsatte sedan söderut på E45 och därefter körde han in på en mindre väg med en återvändsg­ränd. Men det stoppade inte honom, utan han valde åter igen att köra vidare på en cykelbana, en smal väg där han höll hög hastighet, mellan 130-150 kilometer i timmen.

Efter tre kilometer blev det stopp vid en betongsugg­a och föraren försökte då springa från platsen, men blev snart infångad av polisen.

På sig hade 18-åringen också ett knogjärn och en nykterhets­kontroll visade att han hade 1,08 promille i blodet. Han saknade även giltigt b-körkort.

NU ÅTALAS MANNEN i Vänersborg­s tingsrätt misstänkt för bilstöld, olovlig körning, grovt rattfyller­i och brott mot knivlagen. Han erkänner allt utom brott mot knivlagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden