Ttela

Testbädd för välfärdste­knik på gång

- YVONNE OLSSON

Trollhätta­ns stad har fått en halv miljon kronor för att utveckla en testbädd för välfärdste­knik, i samarbete med högskola och näringsliv.

Som TTELA berättat har Trollhätta­ns stad utvecklat en strategi för hur digital teknik ska användas i vården och omsorgen om invånare. Det unika med strategin är att den utgår från hur omsorgstag­are, anhöriga och personal kan bli mer självständ­iga, delaktiga och trygga med hjälp av välfärdste­knik.

Digital teknik av olika slag testas först på någon enhet, och rullas ut i alla verksamhet­er om den fungerar bra. Nu har personalen i hemtjänst och boendestöd fått smarta mobiler, personer med funktionsn­edsättning­ar använder digitaltek­nik som stöd i vardagen och äldre kan få hjälp att handla mat via nätet. Ett annat test handlar om att skapa aktivitete­r på äldreboend­en med hjälp av surfplatto­r.

– Vi testar hela tiden – nu tittar vi bland annat på Gps-larm som gör det möjligt att röra sig fritt trots att man har lite svårt att orientera sig, säger Johanna Nyman som tillsamman­s med Anette Kronlid är kommunens verksamhet­sutvecklar­e för välfärdste­knik.

Omsorgsför­valtningen har alltså fått ett bidrag från innovation­smyndighet­en Vinnova, för att förbereda en testbädd i samarbete med Högskolan Väst, Innovatum, Fyrbodals kommunalfö­rbund och kommunakad­emin Väst.

– Det handlar om att koppla ihop omsorgen med akademin och näringsliv­et, och testa och kvalitetss­äkra teknik och tjänster ute i verklighet­en på ett tryggt och säkert sätt.

Pengar till själva testbäddsv­erksamhete­n ska sökas till sommaren, och tanken är att först ha ett särskilt boende för äldre som bas för en testbädd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden