Ttela

Dyrt med dubbla larmtjänst­er

- MAJA NILSSON maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

När sjuksköter­skor bedömer prioriteri­ng för ambulans tror hälso- och sjukvårdss­tyrelsen att de kommer spara in de miljoner som nu läggs på uppbyggnad­en av alarmering­stjänst i privat regi. – Gör man en korrekt utlarmning utefter korrekt bedömning så sparar man pengar, säger styrelsens andre vice ordförande.

Totalt kommer det förlängda avtalet med SOS Alarm och uppbyggnad­en av alarmering­stjänsten i egen regi kosta 120 miljoner kronor. Pengar som andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen Jim Aleberg (S) räknar med att de kommer få tillbaka.

– På sikt räknar vi med att det kommer bli billigare att driva alarmering­stjänsten i egen regi. Med rutinerade erfarna sjuksköter­skor, som med fingertopp­skänlsa, kan prioritera ambulans och helikopter bättre.

Har ni uppgifter som visar att SOS Alarm inte gjort rätt bedömninga­r?

– Nej, det är först när vi driver det i egen regi som vi kan göra en jämförelse. Men om man kan sänka antalet prio ett-larm, till prio två så frigör det fler tillgängli­ga ambulanser. Eller att man inte skickar i väg helikopter­n utan att den behövs – att den flyger tom – där är mycket pengar att spara.

Menar du att skälet till egen alarmering­stjänst är att färre ambulanser ska skickas ut?

– Gör man en korrekt utlarmning, utefter korrekt bedömning så sparar man pengar, och därför vill vi att sjuksköter­skor ska göra de bedömninga­rna. Vi tror att man kan få ner antalet prio ett-larm till prio två.

När kommer pengarna ha sparats in?

– Det är en omöjlig fråga att svara på, det är på sikt. I april räknar vi med att det ska vara fullbemann­at, sedan får vi utvärdera. Vad säger att ni kommer att lyckas den här gången, när nu starten redan skjutits upp två gånger?

– Vi har redan lyckats rekrytera fler sjuksköter­skor än SOS Alarm. Primärvård­en som har uppdraget tror stenhårt på att de kommer att klara av det här och det tror vi med.

 ??  ?? JIM ALEBERG (S). Andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen.
JIM ALEBERG (S). Andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden