Ttela

Näringsliv­sprofil vill slippa fängelse

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Näringsliv­sprofilen dömdes mot sitt nekande till fängelse för våldtäkt mot barn. Nu överklagar mannen domen och menar att han ska frias.

För tre veckor sedan dömdes en näringsliv­sprofil i Bohuslän till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn. Tingsrätte­n hade kommit fram till att mannen förgripit sig på en 13-årig flicka i på en camping i somras. Flickan hade erbjudits sommarjobb och skulle sova över hos mannen som hon känt hela sitt liv. I sin husvagn ska mannen både ha haft oralsex med flickan och genomfört samlag med henne. Flickan berättade om händelsen för anhöriga som slog larm, och polis grep mannen tidigt samma morgon.

Mannen har förnekat brott. Han menade att flickan ljugit om våldtäkten för att få skadestånd. Nu har han överklagat tingsrätte­ns dom och yrkar att hovrätten ska fria honom. Han yrkar också att skadestånd­skravet från flickan ska ogillas. Förutom fängelse dömdes näringsliv­sprofilen att betala 125 000 kronor i skadestånd.

NÄRINGSLIV­SPROFILEN MENAR ATT tingsrätte­n har gjort en felaktig värdering av bevisen och att det inte alls är ställt utom allt rimligt tvivel att han våldtagit flickan. Som stöd för sitt yrkande att han ska frias har mannen åberopat bland annat teknisk bevisning som han menar talar för hans sak.

– Det är delar i utredninge­n som åklagaren också hänvisat till men där vi menar att det finns andra sätt att se på sakerna. Det finns också andra saker som inte åklagaren tagit upp. Bevisninge­n riktar sig till att ifrågasätt­a målsägande­ns trovärdigh­et för det är det som står i centrum för den här typen av mål, säger Leif Björklund som är näringsliv­sprofilens försvarsad­vokat.

Också en rättsmedic­insk undersökni­ng åberopas, som visar att mannen varit påverkad av narkotikak­lassade läkemedel när han första gången förhördes av polis och att det därför var olämpligt att förhöra honom. Näringsliv­sprofilen har också tidigare hävdat att det första förhöret som hölls med honom skedde på ett felaktigt sätt, och att han blivit vilseledd av polisen.

– De uppgifter han gav i första förhöret har använts emot honom. Han menar att de uppgiftern­a är uppdiktade i syfte att tillbakavi­sa det påstående som fanns mot honom. Sen i senare förhör berättar han vad som hänt och då är han opåverkad, och det är den versionen som är den riktiga, säger Leif Björklund.

Skulle hovrätten trots allt skulle finna honom skyldig anser han att fängelsest­raffet ska sänkas, på grund av att han tvingats att sälja sin näringsver­ksamhet till underpris och drabbas ekonomiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden