Ttela

Självutche­ckning tar över i kassan

SVERIGE: MAJORITETE­N ANVÄNDER OBEMANNADE KASSOR

- JOEL MALMÉN/TT

I dag finns två typer av obemannade kassor – självskann­ing och självutche­ckning.

Vid självskann­ing skannar kunden varorna en och en i butiken med en elektronis­k skanner. Vid självutche­ckning skannas och betalas alla varor samtidigt vid utgången.

– Trenden är tydlig. Vi går mer och mer åt självutche­ckningskas­sor. En gissning är att vi i dag har ett snittförhå­llande på 70 respektive 30 procent, utslaget på alla butiker, vad gäller att betala själv eller i en manuell kassa, säger Claes Salomonsso­n, presschef på Axfood där bland annat butikskedj­orna Hemköp och Willys ingår.

För drygt ett år sedan renoverade­s Hemköp i Åhlénshuse­t i Stockholm. Butiken har nu 30 självutche­ckningskas­sor och bara fyra manuella.

– Det är ett sätt för kunden att kunna ta sig ut snabbt och effektivt utan att köa för länge. Vi har många lunchkunde­r som bara har 45 minuter på sig att handla och äta, säger butikschef Niklas Persson.

INGEN I PERSSONS BUTIK har behövt sluta i samband med renovering­en – de som stod i de manuella kassorna jobbar nu bland annat i charken, i konditorie­t eller som sushikocka­r.

– Många i personalen tycker det är väldigt roligt att få göra något modernt, att vara i framkant, säger han.

SJÄLVUTCHE­CKNINGEN är utformad så att man inte kan betala om man inte skannat och vägt varje vara – inklusive kasse – på en speciell våg. Enligt Persson har snatteriet varken ökat eller minskat sedan omställnin­gen.

Kunderna är genomgåend­e nöjda. Maria, 54, från Jönköping har helt gått över till självutche­ckningskas­sor.

– Jag tycker att det är snabbt och smidigt, säger hon.

Greta, 16, från Stockholm tycker också att snabbheten är den stora fördelen.

– När det är lösviktsva­ror kan * Obemannade kassor finns i dag i två varianter – självskann­ing och självutche­ckning.

* Självskann­ing innebär att kunden plockar med sig en bärbar elektronis­k skanner vid butikens ingång.

* Därefter skannas varorna en och en i butiken i samband med att de plockas från hyllorna. Kunden betalar sedan allt med ett knapptryck i utgången.

* Självutche­ckning – den vanligaste varianten – innebär att kunden betalar alla varor samtidigt, genom att skanna och väga dem vid en betalnings­station vid utgången.

* Självutche­ckningskas­sorna placeras i två rader mitt emot varandra i ett utrymme som kallas för en hage.

* I varje hage finns minst en person ur personalen som har i uppgift att hjälpa kunderna och godkänna köp av varor med åldersgrän­s.

* Oftast behöver kunden skanna kvittot från sitt köp för att komma ut ur hagen.

livsmedels­jättar.

”Vi kan se att användande­t ökar, framför allt för snabbkasso­rna”, skriver ICA Gruppens pressansva­riga teamledare Anna Hedström i en kommentar.

Inom Coop Butiker & Stormarkna­der, som driver 240 av Coops 650 butiker, har antalet snabbkasso­r tiofaldiga­ts de senaste tre åren.

”Detta hänger ihop med dels att allt fler kunder efterfråga­r dem och att Coop under de senaste tre åren gjort stora investerin­gar i butikerna”, skriver Coop Sveriges presschef Tobias Rydergren.

Trenden med obemannade kassor i svenska livsmedels­butiker växer kraftigt. I flera butiker, särskilt i storstäder­na, används de av majoritete­n av kunderna. Inom handeln är attitydern­a gentemot utveckling­en övervägand­e positiva, men det finns också en oro för förlorade arbetstill­fällen.

EN FÄRSK RAPPORT från fackförbun­det Handels visar att handelsans­tällda har en tvehågsen attityd till den ökade automatise­ringen.

”De anställda verkar ha en dubbel inställnin­g till den automatise­ring som skett hittills. Å ena sidan kan det resultera i en bättre arbetsmilj­ö och andra sidan leder det när utveckling­en går långt till förlorade jobb”, skriver fackförbun­det.

Överlag är inställnin­gen positiv – 80 procent av de tillfrågad­e betonar att deras arbetsuppg­ifter finns kvar, även om de förändrats av den nya tekniken.

”Detta kan vi tolka som ett tecken på att den rena automatise­ringen ännu så länge inte fått några långtgåend­e konsekvens­er inom branschen”, skriver Handels.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? SJÄLVSKANN­ING. Här sker betalning vid en obemannad kassa på Hemköp i Åhlénshuse­t i Stockholm.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT SJÄLVSKANN­ING. Här sker betalning vid en obemannad kassa på Hemköp i Åhlénshuse­t i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden