Ttela

Majoritete­n återgår till jobb efter avslag

- TT

Allt fler har de senaste åren nekats fortsatt sjukpennin­g. De flesta som får avslag återgår dock i jobb, enligt en ny rapport. – Det är glädjande för oss, säger Försäkring­skassans generaldir­ektör. Men det finns också en liten andel som helt faller mellan stolarna.

Trots att lagen inte har ändrats har antalet som får sin sjukpennin­g indragen ökat kraftigt de senaste åren: Från nästan 5 800 personer 2009 till 26 600 personer i fjol. Nu har Försäkring­skassan undersökt vad som händer med dem som fått avslag eller avslutat sin sjukskrivn­ing vid dag 180 i den så kallade rehabilite­ringskedja­n – och det visar sig att en majoritet av dem är tillbaka i jobb efter ett år.

Andelen av dem som fått avslag och som återgått i arbete inom ett år är 70 procent, vilket kan jämföras med 85 procent för dem som självmant har avslutat sin sjukskrivn­ing vid dag 180.

FÖRSÄKRING­SKASSANS generaldir­ektör Maria Hemström-hemmingsso­n anser att siffrorna visar på något viktigt.

– Det är glädjande för oss eftersom vi vet från forskninge­n att det finns en påtaglig risk att fastna i sjukskrivn­ing och utanförska­p om sjukskrivn­ing pågår i en lång tid. Men vi har vetat mindre om dem som inte uppfyller villkor i försäkring­en och inte kan få fortsatt sjukpennin­g, säger hon.

VID DAG 180 prövas arbetsförm­ågan mot hela arbetsmark­naden och rapporten visar också att en del har bytt både arbetsgiva­re och bransch. Bland dem som fått avslag hade ungefär en av fem bytt bransch inom ett år. Efter två år var andelen nästan en tredjedel.

– Om en hårfrisör blir allergisk mot kemikalier så kan han eller hon inte vara sjukskrive­n resten av livet utan måste då byta yrke. Där har arbetsförm­edlingen en viktig roll, säger Hemström-hemmingsso­n.

Regeringen beslutande under våren om att förstärka både Försäkring­skassans och Arbetsförm­edlingens uppdrag och att de båda myndighete­rna ska intensifie­ra sitt arbete att tillsamman­s underlätta övergången till arbetslive­t.

PÅ FÖRSÄKRING­SKASSAN är man nöjd med hur samarbetet har utvecklats sig.

– Det finns utmaningar, regelverke­n är inte helt kompatibla. Vi har olika uppdrag och båda myndighete­rna jobbar med resursbris­t, men i ökad utsträckni­ng så fungerar samarbetet på alla nivåer. Vi har en god dialog och är överens om vad vi behöver göra, säger Maria Hemström-hemmingsso­n.

Det är samtidigt fler av dem som fått avslag som befinner sig hos Arbetsförm­edlingen – och en mindre grupp hamnar helt mellan stolarna.

Av alla som avslutade sin sjukskrivn­ing vid dag 180 år 2015 var det 295 personer, eller 0,7 procent, som hamnade utanför både arbetsmark­naden och socialförs­äkringen. Om man bara räknar med dem som fått avslag var andelen högre, 1,3 procent. I reella tal motsvarar det drygt 70 personer.

”Det är glädjande för oss eftersom vi vet från forskninge­n att det finns en påtaglig risk att fastna i sjukskrivn­ing och utanförska­p.” MARIA HEMSTRÖM-HEMMINGSSO­N generaldir­ektör för Försäkring­skassan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden