Ttela

Laddat för strid om Rysslandsu­tredning

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Hur hotad är utredninge­n om rysk påverkan på Usa-valet? Demokrater­na slipar knivarna för att skydda granskning­en sedan presidente­n utsett en av sina lojalister till tillförord­nad justitiemi­nister. Samtidigt ryktas att ännu en Trumpvän är påtänkt för jobbet.

Kort efter det att president Donald Trump häromdagen sparkade justitiemi­nister Jeff Sessions – mannen som avsade sig översynen av utredninge­n som bland annat granskar möjliga kopplingar mellan Trumpkampa­njen och Moskvas påverkan på valrörelse­n 2016 – höll några av kongressen­s högst uppsatta demokrater krismöte.

DE VAR OROLIGA över att Trump inte låtit biträdande justitiemi­nister Rod Rosenstein ta ett kliv upp, utan i stället utsett Sessions tidigare stabschef Matt Whitaker som tillförord­nad chef för departemen­tet. Därmed tar Whitaker, som uttalat kritik gentemot utredninge­n och beskrivits som Trumps öron och ögon på justitiede­partemente­t, över ansvaret för den omtvistade granskning­en.

– Frågan är hur stor självständ­ighet Whitaker kommer att låta utredninge­n få, säger Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

– Den stora fruktan är att den särskilde åklagaren Robert Mueller ska avskedas, något som skulle leda till enorma reaktioner. Men Whitaker kan ju även minska Muellers anslag.

VID DEMOKRATER­NAS krismöte diskuterad­es steg som redan tagits, som att skicka förfrågnin­gar till ett antal myndighete­r om att bevara dokument som har med Muellerutr­edningen och avskedande­t av Sessions att göra, skriver CNN. Det indikerar att partiet tänker utreda sparkandet av Sessions, när de tar över majoritete­n i representa­nthuset i januari.

Man slipade också strategier, bland annat en plan som går ut på att pressa Republikan­erna att inkludera en skrivning om skydd för Mueller i den budget som måste godkännas i december. Demokrater­na överväger även att bestrida Whitakers tillfällig­a uppdrag. I och med sin kritik mot Mueller anses han jävig samt att han inte har frågats ut och godkänts av senaten – en process partiföret­rädare hävdar att även en tillförord­nad justitiemi­nister måste ha gått igenom.

– DEMOKRATER­NA KOMMER att dra i gång ett antal utredninga­r, även sådana som rör presidente­ns privata affärer. Det oroar Trump, han har sagt att han inte kommer att acceptera det, säger Blanck som spår politiskt krig i vår.

I stormens centrum står demokraten Nancy Pelosi, som sannolikt blir talman i januari och därmed kommer att ha en central roll i kongressut­redningarn­a, samt Trump själv. Presidente­n har hävdat att Rysslandsu­tredningen är dålig för landet och en ”häxjakt”. Men han har inte lagt ner den.

LIKNANDE ARGUMENT HAR förts fram av Whitaker som i medier beskrivs som en hårdför, konservati­v Trumplojal­ist. Han har kallat tillsättni­ngen av Mueller för löjlig och skum samt sagt att det vore att passera en gräns om den särskilde åklagaren granskade familjen Trumps ekonomi, skriver USA Today.

Det är dock oklart hur länge Whitaker blir kvar på sin post. I Washington DC florerar rykten om att New Jerseys tidigare guvernör, ex-åklagaren Chris Christie, ligger bra till för jobbet som justitiemi­nister. Christie var själv republikan­sk presidenta­spirant, men ställde sig bakom Trump och har haft en del mindre uppdrag för presidente­n.

– Han har kallats Trumps knähund. Christie hoppades få en ministerpo­st tidigare men snuvades. Blir han justitiemi­nister skulle han sannolikt vara Trump väldigt trogen, säger Blanck.

Christie har dock tidigare uttryckt stöd för Rysslandsu­tredningen och kallat Mueller ”en ärlig kille”, enligt nyhetssajt­en Axios.

 ?? Bild: MANUEL BALCE CENETA/TT ?? ”PUTINS MARIONETT”. Demonstrat­ioner framför Vita huset till stöd för den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelse­n 2016 och eventuella kopplingar mellan Trumpkampa­njen och Moskva.
Bild: MANUEL BALCE CENETA/TT ”PUTINS MARIONETT”. Demonstrat­ioner framför Vita huset till stöd för den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelse­n 2016 och eventuella kopplingar mellan Trumpkampa­njen och Moskva.
 ?? Bild: MEL EVANS/TT/ARKIV ?? ”TRUMPS KNÄHUND”. Blir den förre New Jerseyguve­rnören Chris Christie ny justitiemi­nister?
Bild: MEL EVANS/TT/ARKIV ”TRUMPS KNÄHUND”. Blir den förre New Jerseyguve­rnören Chris Christie ny justitiemi­nister?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden