Ttela

Hopp och tvivel om snabbt brexitavta­l

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Nya samtal skapar nya förväntnin­gar om att en brexituppg­örelse snart är på gång mellan Storbritan­nien och EU. Men från unionister­na i Nordirland hörs fortsatta protester mot planerna.

Frågan om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska hållas öppen efter det brittiska Eu-utträdet har länge varit det som hindrar ett färdigt utträdelse­avtal. EU och Irland vill ha garantier för en nödlösning där allt förblir som det är, om ingen annan lösning kan förhandlas fram, medan Storbritan­nien i så fall kräver att nödlösning­en blir tidsbegrän­sad.

ENLIGT TIDNINGEN THE Times ska premiärmin­ister Theresa May nu ha skickat ett brev till ledarna för nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP för att betona att hon aldrig tänker acceptera att nödlösning­en behöver träda i kraft.

I stället för att lugna får det dock DUP att gå i taket – och befara att May är på väg att acceptera något som DUP inte kan tänka sig.

”Hennes brev tyder på att premiärmin­istern knutit sig till tanken på en gräns i Irländska sjön med Nordirland kvar under EU:S regler”, skriver Dup-ledaren Arlene Foster på twitter.

PARTIETS BREXITTALE­SMAN Sammy Wilson går ännu längre i en radiointer­vju med BBC. – Om en sådan här överenskom­melse skulle läggas fram i parlamente­t skulle vi inte stödja den och jag tror att ett stort antal från hennes eget parti inte heller skulle göra det. Premiärmin­istern känner till konsekvens­erna och nu måste hon tänka om, säger Wilson enligt Reuters. Theresa May är på plats i Belgien – inte för att förhandla om brexit utan för att hedra soldater som stupade i första världskrig­et.

Stödet från DUP:S tio ledamöter är nödvändigt för att ge Mays regering majoritet i det brittiska parlamente­t.

PARALLELLT VÄXER SAMTIDIGT förväntnin­garna på en uppgörelse i Bryssel där parternas näst högsta förhandlar­e, Storbritan­niens Olly Robbins och EU:S Sabine Weyand, sitter i samtal för andra dagen i rad.

På måndag ska Eu-minister Ann Linde (S) och hennes kollegor från övriga kvarstanna­nde Eu-länder få en ny genomgång av läget från EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier.

– Jag tror att det kommer någonting till mötet med Barnier på måndag. Men det har ju tidigare också blivit genombrott som sedan inte gått igenom den brittiska regeringen, så ingenting är klart förrän allt är klart, säger Linde i samband med fredagens handelsmin­istermöte i Bryssel.

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar tror för sin del att det dröjer lite till.

– Det är mer troligt än inte att vi kommer att nå en lösning under de närmaste veckorna, före nyår. Men mycket kan fortfarand­e gå fel, säger Varadkar i Dublin enligt Reuters.

 ?? Bild: GARETH FULLER/TT ?? BEKYMRAD.
Bild: GARETH FULLER/TT BEKYMRAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden