Ttela

”Trollhätta­ns historia har alltid intressera­t mig”

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

nu, innehåller massvis av bilder från då och nu. Till bilderna finns både förklarand­e bildtexter och tillhörand­e längre texter med historik.

– JAG HAR FÖRSÖKT att skriva om Kungsgatan­s historia sedan den började planeras under den andra hälften av 1800-talet och fram tills nu. Boken handlar i första hand om byggnadern­a, men även om affärerna i byggnadern­a, säger Lennart och fortsätter:

– Att jag valde att skriva om just Kungsgatan beror på att jag tycker att det är en del av Trollhätta­n som inte uppmärksam­mats så mycket tidigare. Det har skrivits lite om dess historia om man jämför med exempelvis fallen och slussarna.

Lennart tycker att arbetet med boken har varit väldigt intressant och väckt många minnen till liv, även om den krävt en hel del tålamod.

– DET SOM HAR varit mest intressant är att man har dragits sig till minnes själv från barndomens tid. Ett sådant minne är när jag under fyra års tid cyklade från vår bostad på Egna Hem längst med Kungsgatan till läroverket vid torget. Då kunde man se alla förändring­ar under årens lopp och det tyckte jag var väldigt intressant.

 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? ”HÄR BÖRJAR GATAN”. Lennart Edén har skrivit en bok om Kungsgatan­s östra del. Här står han vid fastighete­n Oskarsberg, kvarteret Hervor. ”Det här är det enda huset som finns kvar på Kungsgatan från 1800-talets senare del då gatan började växa fram”, säger Lennart som tidigare skrivit två böcker om platser i Trollhätta­n.
Bild: SOFIA CALLESSON ”HÄR BÖRJAR GATAN”. Lennart Edén har skrivit en bok om Kungsgatan­s östra del. Här står han vid fastighete­n Oskarsberg, kvarteret Hervor. ”Det här är det enda huset som finns kvar på Kungsgatan från 1800-talets senare del då gatan började växa fram”, säger Lennart som tidigare skrivit två böcker om platser i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden