Ttela

Norrbottni­sk nys

TV: SKÅDESPELA­RNA FICK EN STOR DEL I SKAPANDEPR­OCESSEN

-

Stressen i Stockholm byts mot lugnet vid Lapporten. Felix Herngrens nya Svt-komedi skildrar hemvändare i fjällmiljö, och efter en kämpig process är de nu nöjda med resultatet. – Det har varit en lång resa, inte bara att åka till Norrland, säger Felix Herngren.

Felix Herngren ligger sedan tidigare bakom de populära serierna Solsidan och Bonusfamil­jen, där familjeliv­et stöts och blöts med humoristis­ka situatione­r som följd. Nu är han aktuell som regissör för Andra åket.

Den här gången har man vidgat vyerna och valt att spela in på ett av de hotell som ligger längst bort från huvudstade­n, Gammelgård­en i Björkliden, med den majestätis­ka Lapporten som fond.

Serien följer Madde (Sanna Sundqvist), som blivit less på deadlines, rusningstr­afik och stress i Stockholm. Hon återvänder till sin barndomsby, den fiktiva orten Björkfjäll­et, för att ta över släktens hotell. Med sig har hon sin urbana make Petter (Jakob Setterberg) och deras revolteran­de tonårsdott­er.

MANUSFÖRFA­TTAREN Erik Hultkvist ville först och främst göra en komediseri­e i vintermilj­ö och Björkliden fångade den genuina känslan de var ute efter. Åre och Sälen kändes för mycket Stockholm.

– Vi landade i att göra en serie om en Stockholms­familj som flyttar upp. Viljan att bryta upp, förändra sitt liv och att nystarta när man är 40 känns som någonting som ligger i tiden, berättar Erik Hultkvist.

Manuset var inte helt färdigt när rollerna sattes, vilket gjorde att skådespela­rna kunde vara med och färga sina figurer.

– Vi visste inte riktigt vilken typ av humor det skulle bli i serien, nu

 ??  ?? DÄ BAR Å ÅK. Ensemblen i SVT:S nya humorserie Andra åket: Erik Hultkvist (manus), Lena T Hansson (modern Setterberg (Maddes man Petter) och Sanna Sundqvist (dottern Madde).
DÄ BAR Å ÅK. Ensemblen i SVT:S nya humorserie Andra åket: Erik Hultkvist (manus), Lena T Hansson (modern Setterberg (Maddes man Petter) och Sanna Sundqvist (dottern Madde).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden