Ttela

Tart för Herngren

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

kan man se det mycket tydligare. Det ligger något vemod i det, alla rollfigure­r går och bär på saker. Jag är väldigt glad att vi inte har skalat bort det bara för att det är humor, säger Sanna Sundqvist.

FÖR FELIX HERNGREN var det väldigt viktigt att skådepelar­na själva hade kopplingar till norra Sverige. Sanna Sundqvist fick dra på och ändra sin Härnösands­dialekt för att den skulle låta mer norrbottni­sk, och i serien syns även Klungangän­gets Mattias Fransson, Umeåsonen William Spetz och den rutinerade skådespela­ren Bert-åke Varg, uppvuxen i Hörnefors.

– Svenska människor har aldrig varit norr om Stockholm, om de inte är bosatta norröver. De vet mycket mer om hur det ser ut på den spanska sydkusten, det är förskräckl­igt, säger Bert-åke Varg.

Han spelar den demente men händige pistmaskin­isten Lennart, * Andra åket kretsar kring Madde, som flyttar tillbaka till Björkfjäll­et i Norrbotten, när stressen i Stockholm blir för mycket. Tillsamman­s med sin partner Petter tar de över skidhotell­et som hennes mamma tidigare har drivit.

* Serien regisseras av Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren.

* Bland skådespela­rna finns Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, William Spetz, Bert-åke Varg, Mattias Fransson, Ida Engvoll och Lena T Hansson.

* För manus står Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Sara Marmnäs-andersson, Niclas Carlsson och Felix Herngren.

* Andra åket har premiär i morgon, 11 november, i SVT1. och känner ett stort släktskap med rollfigure­n.

– Han är som jag är själv tycker jag. Light demens, väldigt lite, men början på i alla fall. Jag har ju träffat de här gubbarna. Jag vet hur de fungerar och jag fungerar ungefär på samma vis, säger han.

TROTS ATT DEN vackra naturen tillför någonting i serien, ställde de norrbottni­ska förhålland­ena till det rent produktion­stekniskt – inte bara för att teamet utsattes för nästan 30-gradig kyla.

– Första veckan vi spelade in var det mörkt 20 timmar om dygnet, sista veckan var det ljust 24 timmar. Det var svårt att göra kvällsscen­er i det här extrema ljuset, och svårt att göra dagsscener de första två veckorna, berättar Felix Herngren.

Andra åket har premiär i SVT1 den 11 november. Redan nu är det klart att det blir en andra säsong.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Ingegerd), Felix Herngren (regi), Bert-åke Varg (pistmaskin­isten Lennart) och Eddie Åhgren (regi). Sittande: Jakob
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT Ingegerd), Felix Herngren (regi), Bert-åke Varg (pistmaskin­isten Lennart) och Eddie Åhgren (regi). Sittande: Jakob

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden